Znaci koji upućuju na to da sa vašom pticom nešto nije u redu

Autor: petface.net

Lifestyle

19.10.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ptice su mnogo osetljivije od pasa i mačaka pa time i podložnije uticaju stresa. Prepoznavanje uticaja stresa na ptice kućne ljubimce od presudnog je značaja za stvaranje okruženja koje će omogućiti zdrav i dugovečan život vašeg pernatog prijatelja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Znaci koje vam navodimo pomoći će vam da prepoznate i pratite nivoe stresa kojima su izložene ptice i da na odgovarajući način reagujete kako biste održali svog ljubimca smirenog, samopouzdanog i zdravog u zajedničkom domu, piše PetFace.

Promene na perju

Male horizontalne linije koje se pojavljuju duž ose perja su najčešća fizička indikacija stresa. One su predznak mnogo drastičnijeg stanja koje predstavlja čupkanje perja i nagli gubitak perja. Naravno, pojavu ovih linija koje se nazivaju "stresne rešetke" nije baš lako uočiti pa zahteva redovan pažljiv pregled vlasnika ili veterinara. Prisustvo ovih linija ne ukazuje na uzroke stresa, ali sigurno predstavlja alarmantan znak da vlasnik počne ozbiljnije da traga za uzrocima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Agresivno ponašanje

Griženje, kljucanje, šištanje, prekomerno vrištanje jesu samo neki od znakova agresivnog ponašanja ptica. Iako su ptice iz ručnog uzgoja po prirodi mnogo mirnije i prijateljski nastrojene prema ljudima, nije retkost da gotovo preko noći postanu agresivne prema ukućanima. 


Ovo je znak da treba da posetite veterinara i isključite potencijalne zdravstvene uzroke ovakvog ponašanja. Ukoliko se pokaže da je ljubimac fizički zdrav, potrebno je istražiti druge uzroke ove promene ponašanja. Kada ustanovite tačan izvor stresa, radite na njegovoj eliminaciji kako biste okolinu u kojoj živi ptica ponovo učinili zdravom i udobnom.

Plašljivo ponašanje

Ukoliko srećna, zadovoljna i prijateljski nastrojena ptica iznenada počne da se plaši vlasnika ili ukućana, gotovo je sigurno da neko radi nešto što izaziva stres kod ljubimca. To ne mora biti nešto što ljudi namerno rade kako bi uznemirili pticu. Okidači mogu biti boja odeće, prisustvo kape ili šešira, pa čak nova frizura, brada ili brkovi na licu vlasnika. Neverovatno ali istinito, svaka vizuelna promena može izazvati stres kod ptica. 

Ukoliko ustanovite šta je okidač ove vrste, problem je relativno lako rešiv. Međutim, ukoliko su promene kod vlasnika i članova porodice trajnije prirode, mora se pokušati sa desenzibilizacijom. Dakle, ptica treba da se navikne na novonastalu promenu kroz duži period postepenog izlaganja nastaloj promeni.

Gubitak apetita

Ovo je jedan od najčešćih simptoma toga da nešto nije u redu sa ljubimcem. Mnogobrojni zdravstveni problemi se manifestuju smanjenim apetitom. To je znak da treba potražiti pomoć veterinara. Ukoliko se isključe zdravstveni razlozi, najverovatnije se radi o uticaju stresa. I tada je opet potrebno pronaći uzroke koji izazivaju stres i naravno, eliminisati ih.

Destruktivno ponašanje

Ptice koje pokazuju destruktivno ponašanje koje se prepoznaje po uništavanju opreme u kavezu, hranilica, pojilica, igračaka i pokušajima da se uništi sam kavez gotovo po pravilu su pod velikim uticajem stresa. Najčešći uzrok je dosada. Treba znati da su ptice, pogotovu veliki papagaji veoma inteligentna bića i ukoliko ne dobijaju odgovarajuću pažnju i mentalnu stimulaciju, postaju frustrirane, agresivne, destruktivne pa čak i sklone fizičkim oboljenjima. 

U ovakvim situacijama, potražite pomoć veterinara koji se bave ponašanjem ptica, ali sigurno je da ćete morati da odvojite više vremena za druženje sa ljubimcem. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading