DESTINACIJE ZA LJUBITELJE ZIMSKIH SPORTOVA: Srbija za skijaše

Autor:

Razonoda

03.01.2019

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Period posle Nove godine je odlično vreme da se otputuje na odmor na neku od naših planina koje su pretvorene u velike ski-centre.

RepublikaFoto: Promo foto
Žičara na Kopaoniku

Skijaši, aktivni i povremeni, već godinama ne moraju da putuju u inostranstvo jer Srbija ima odlične uslove za sve ljubitelje zimskih sportova. Srpski telegraf predlaže samo neke od destinacija koje vas sigurno neće razočarati jer su u pitanju planine sa odličnim ski-centrima.

Kopaonik (35,5 km ski-staza, ski-pas 3.520 dinara za dan)

Kada se u Srbiji spomene zima, prvo što mnogima padne na pamet je planina Kopaonik. I to sa dobrim razlogom. Najpopularnija zimska destinacija u Srbiji je idealna za ljubitelje alpskog i nordijskog skijanja. Ovde se nalazi najduža ski-staza u regionu, a moguće je i skijanje noću jer su staze Karamen grebenu, Malom jezeru i 4b Pančićevom vrhu osvetljene. Oni koji vole planinarenje mogu da krenu u osvajanje Pančićevog vrha, koji je visok 2.017 metara. Kapacitet staza je 34.000 skijaša na sat. Za jeftiniji privatni smeštaj moraćete da se cenjkate sa vlasnicima, dok će vam hoteli naplatiti od 30 do 150 evra za noćenje.

RepublikaFoto: Promo foto

Zlatibor (7 km ski-staza, ski-pas 2.140 dinara)

Ski-centar Tornik na Zlatiboru ima kapacitet od 5.400 skijaša na sat, dostupne su četiri staze, koje su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje. To znači da nedostatak snežnih padavina neće biti problem. Cene smeštaja na Zlatiboru su raznovrsne, u zavisnosti od toga da li tražite privatni smeštaj ili hotel, od 20 do 100 evra za noć.

Šar-planina (10 km ski-staza, ski-pas 2.140 dinara)

Stanovnicima Kosova je zimi najbliža i najpristupačnija planina Šara. Na njoj se nalazi ski-centar Brezovica, koji poseduje devet žičara i devet staza. Najveći izazov za sve iskusne skijaše je Crna staza, čija je dužina čak 3,5 kilometara. Kapacitet centra je 10.000 skijaša na sat. Na tom delu Šare se ne nalazi veliki broj hotela, ali se može naći veliki broj brvnara i vikendica u kojima se noćenje plaća svega nekoliko evra. Svi koji su imali prilike da posete Brezovicu kažu da njena okolina podseća na najveće ski-centre u zapadnoj Evropi, a cene su prilagođene našem standardu.

Stara planina (12 km ski-staza, ski-pas 2.140 dinara)

Stara planina pruža mnogo mogućnosti ljubiteljima zimskih sportova i zime. Na samoj planini se nalazi skijaški kompleks, a oni koji je posećuju zbog planinarenja mogu da krenu u osvajanje Midžora (2.169 m). Sa ovog mesta se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji. Skijaški centar Babin zub čine staze na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina, kao i Markova livada. Skijalište ima kapacitet od 1.400 skijaša na sat, poseduje četvorosednu žičaru Konjarnik sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša i ski-lift sidro, a na lokaciji Jabučko ravnište nalazi se prva gondola u Srbiji. Oni sa plićim džepom moći će za relativno male pare da se smeste u nekoj od vikendica, dok se za smeštaj u hotelima mora izdvojiti od 20 do 80 evra.

RepublikaFoto: Promo foto

"Manja skijališta" u Srbiji

Ljudi koji nisu iskusni skijaši i ne žele da izdvoje velike pare za ovu aktivnost, ali ipak žele da se oprobaju u ovom sportu, mogu da posete neku od naših planina koje imaju neku manju ili improvizovanu skijašku stazu. U tom slučaju dobar izbor su Divčibare, Tara, Zlatar, Goč, Crni vrh u okolini Bora, Besna Kobila ili Golija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading