ZIMOVANJE BEZ GREŠKE: Šta treba da znate pre polaska na planinu

Autor:

Razonoda

18.01.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizacija je ključ kvalitetnog aktivnog odmora, posebno ako na put sa vama kreću i deca. Osim skafandera, čizmi i rukavica, ne smete da zaboravite na naočare i kremu za sunčanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako ne možete da ponesete sanke, kupite deci kliska, ludo će se zabaviti

Pakujete se za zimovanje, ali niste sigurni šta vam sve treba i, u slučaju da imate decu, da li će klinci dobro podneti putovanje i aktivnosti na snegu. Ključ svega je dobra organizacija, a Srpski telegraf je tu da vas podseti na šta sve treba da obratite pažnju.

Najpre, pametno bi bilo da se fizički aktivirate da ne biste dobili jake upale mišića prvih dana zimovanja. Trening (koji uključuje čučnjeve), makar pola sata, tri puta nedeljno ojačaće kardiovaskularni sistem i pomoći će vam da prebrodite početne probleme sa nedostatkom kiseonika i premorom dok se skijate.

Suvi vazduh uzrokuje gubitak tečnosti, pa je zbog toga veoma bitno da uvek imate flašicu vode sa sobom, kako za sebe tako i za decu, a dobro je i da popijete čaj pre skijanja.

PRAVILNO OBLAČENJE

Obucite više tankih slojeva odeće ispod skafandera jer između slojeva odeće ostaje tanak sloj toplog vazduha, a ujedno ćete lakše da se krećete. Izbegavajte pamuk kad je prvi sloj odeće u pitanju jer upija znoj i postaje hladan. Neka prvi sloj bude od vune, a drugi majica sa kratkim rukavima. U zavisnosti od temperature i vetra odredite da li vam (i vašoj deci) treba još dva ili tri sloja. Na nogama se preporučuju helanke za skijanje ispod skafandera i par čarapa.

Šal, rolka ili fantomka za skijanje su obavezni, posebno kada pada sneg, kao i kapa i naočare za sunce sa dobrom zaštitom. To posebno važi za decu, čije su oči i koža osetljiviji.

PAZITE NA DECU

Deca su podložnija prehladama, pa je praćenje vremenske prognoze obavezno. Izbegavajte da ih izvodite po nevremenu. Preporučljivo je da sa sobom nosite vodu i torbicu sa lekovima jer su mučnina i dehidratacija česti na skijanju. Obavezno ih mažite kremom sa zaštitnim faktorom 50 jer izloženost sunčevim zracima može da bude opasna po dečju kožu. Neka vam pri ruci budu rezervne čarape i odeća.

Dobro se raspitajte i izaberite instruktora skijanja od poverenja. Uvek budite blizu kako bi mališani mogli da se opuste.

Pre odlaska na put se dobro inforimišite o destinaciji

Dobro se informišite

Informacije o ski-sezoni, svemu što vam je potrebno za zimovanje, cenama smeštaja i karata, ponudama i aranžmanima za zimovanje su jako korisne u planiranju budžeta. Dobro proučite sve faktore i na osnovu toga donesite odluku gde ćete na zimovanje. Ako idete svojim kolima, posetite majstora i obavite proveru. Zimske gume, prostor u vozilu i rezervni delovi su od presudnog značaja za bezbedan put.

Rizični dani

Istraživanja su pokazala da se nezgode na skijaškim stazama najčešće dešavaju trećeg ili četvrtog dana boravka na planini, i to u poslepodnevnim satima i po lepom vremenu. Pošto se u prvom i drugom danu povrati samopouzdanje i upoznaju se staze, skijaši su skloni da precene svoje fizičke mogućnosti. Ako često padate, izbegavajte opasna mesta u toku trećeg i četvrtog dana i obavezno radite vežbe istezanja pre svakog odlaska na skijašku stazu. Tako ćete smanjiti mogućnost da dođe do povreda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading