Grad koji pravi majstore borilačkih veština: Najpoznatiji je po Brusu Liju

Autor: b92.net

Razonoda

14.09.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fošan je grad u kojem su Brus Li i veliki majstori borilačkih veština najveći ponos.

RepublikaFoto: youtube.com/Droneland
Fošan

Fošan je grad koji je verovatno i najpoznatiji po čuvenom Brusu Liju. U Fošanu se nalazi rodna kuća majstora kung-fua. Iako je Brus Li veoma malo vremena proveo ovde, sećanje na njega, ipak se nalazi u ovoj kući. Posetioci ovog "muzeja" su mnogobrojni, jer je tu predstavljen život čuvenog sportiste.

Zapravo, Brusu Liju je posvećen ceo jedan kompleks, park u kojem je jedina tema upravo Brus Li. Park je ogroman i pun je vegetacije, pa ovde često dolaze i oni koji naprosto žele da “urone“ u blagodeti prirode.


Sjićiao je jedna od najpoznatijih planina u celoj provinciji Guangdong. Osim živopisnih pejzaža, ovde ima mnogo kulturnih znamenitosti. Cela oblast je pod nacionalnom zaštitom. Ovo je nekada bio vulkan, a sada se na vrhu nekadašnje kupe nalazi statua posvećena boginji Guanjin visine 66 metara. A može da se vidi i hram Baofeng.

U spomen-kući Vong Fei-Hunga, majstora borilačkih veština, posetioci mogu da nauče poneki odbrambeni potez. Ovde je nekada bio objekat dinastije Ćing, ali kako je ceo Fošan strastven kada se radi o borilačkim veštinama, u zdanju je sada predstavljen život poštovanog majstora. Arhitektura odražava tradicionalni stil Lingnan, nazvan po istoimenoj oblasti kojoj Fošan pripada.


Vong Fei-Hungu je posvećen i Muzej borilačkih veština, a u istom kompleksu je hram posvećen precima, gde može da se vidi čuveni kineski “lavlji ples“. Ovde su takođe predstavljeni medicinski etički principi kojih se veliki majstor pridržavao. Predstavljeni su i uspesi njega ali i njegovih učenika.

Borilački centar Hongšeng je mesto na kojem možete da pronađete tradicionalna oružja i pomagala koja se koriste u borilačkim veštinama. Za one koji posete Fošanovo je neophodna stanica ukoliko žele da upoznaju i shvate bilo šta u gradu gde se sve vrti oko borilačkih veština. Ovde se još pronalaze studenti koji izučavaju borilačke discipline, kako bi se očuvala tradicija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading