SVE MANJE TURISTIČKIH AGENCIJA: Srbi kupovali aranžmane u kafićima i na pumpama

Autor: novosti.rs

Razonoda

08.10.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnja turistička sezona ostaće zabeležena kao jedna od "najmirnijih", sa rekordno malim brojem prijava i žalbi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za razliku od prethodnih godina, kada je oduzimano od 13 do 15 licenci, ove godine je "samo" sedam turističkih agencija izgubilo dozvolu.

Najviše problema pravili su subagenti koji novac od turista nisu prebacivali organizatorima putovanja. Međutim, bilo je i putnika koji su davali novac za aranžmane na pumpama i u kafićima, umesto u turističkim agencijama. Najdrastičniji takvi primeri su turističke agencije "Holliday time", Beograd, i "Jurešić travel", Novi Sad i Šabac.

Posle dramatične prošlogodišnje sezone, kada je propalo nekoliko velikih agencija i stotine turista ostalo bez odmora, turistički inspektori su ovog leta kontrolisali agencije 389 puta. Prošle godine su primili 853 prijava, ne računajući oko 2.200 žalbi putnika "SAB travela".

- Problemi su drastično smanjeni, a licence smo najvećem broju slučajeva oduzimali zato što agencije nisu imale garanciju putovanja - kaže Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra zadužena za Turističku inspekciju. - Prošla godina je bila veoma specifična i veliki broj organizatora putovanja je stopiralo ugovore o putovanju, što je umanjilo ugled agencija. Sve se dobro završilo, a novac je velikom broju putnika vraćen.

Zanimljivo je, međutim, da je ove godine samo jedna agencija, "Serbona travel" iz Leskovca, otkazala ugovorena putovanja i nije vratila novac u roku. U medijima, međutim, kruže priče da su vlasnici propalih agencija otvorili nove, pod tuđim imenom.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Takve informacije dobijamo sa raznih strana i iz medija, a na svaku dojavu reagujemo - ističe Božić Trefalt.- Inspekcija je, recimo, imala saznanja da je vlasnik "Magdalena travel" Stevan Budžić nekadašnji vlasnik "SAB travela". Kada su inspektori na licu mesta utvrdili činjenice nismo našli dokaz o njegovoj povezanosti.

Novi Zakon o turizmu pooštrio je kriterijume za dobijanje licence, između ostalog propisao je rangiranje licenci i uvođenje depozita.

Uočeno je da je smanjen broj agencija zbog dešavanja u protekloj godini, kojih ima nešto manje od 500.

POSREDNICI SU OPASNI

U inspekciji smatraju da su ove godine organizatori putovanja poslovali odgovorno odgovornije u odnosu na posrednike. i u skladu sa propisima, ali su se subagenti pojavili kao problem.

- Ove godine su posrednici su lošije poslovali nego ranijih godina - napominje Božić Trefalt.- Naime, oni su uzimali novac od putnika, ali ga nisu prebacivali organizatoru putovanja. To su uradili "Jurešić travel" uz Novog Sada i "Holidej tajm" iz Beograda i ostali su bez licence. Ove godine nekoliko posrednika je napravilo probleme u svom poslovanju (nisu prebacivali novac putnika dat za kupovinu aranžmana organizatoru putovanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

NA ŠTA SU SE ŽALILI SRPSKI TURISTI

- kategorija smeštajnog objekta;

- nivo komfora (nema klime, mini bara...);

- veća udaljenost smeštajnog objekta od plaže nego što je navedeno;

- dalje je od plaže nego što je navedeno;

- sadržajem smeštajnih objekata(nema ili je mali bazen, igralište za decu);

- higijena (prljava posteljina, ne čiste sobe);

- insekti (mravi, komarci, bube, gušteri);

- nestručnost i neljubaznost vodiča;

- buka u blizini (muzika i gradilište);

- jelovnik je oskudan (ima malo mesa, za doručak ništa ne ostane).

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading