(FOTO) Pet razloga zašto obavezno treba da obiđete Plaku ako putujete u Atinu!

Autor: b92.net

Razonoda

20.11.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Atinu godišnje posete milioni ljudi, ali samo oni koji obiđu Plaku zaista upoznaju grad.

RepublikaFoto: pixabay.com
Atina

Atina je skoro oduvek bila centar dešavanja u Grčkoj, danas je to metropola u kojoj se prepliću antički i urbani šarm. Ali da bi se upoznao grad, trebalo bi da krenete od početka i da posetite četvrt koja se zove Plaka.

Plaka je za Atinu ono što je Skadarlija za Beograd, i kao i kod nas, istorijski centar grada nije izgubio istorijski izraz uprkos svim novotarijama koje se uglavljuju među važna gradska zdanja.

Šarm urbanog centra

Deo je pretvoren u pešačku zonu, u kojoj se nalaze mnogi restorani, kafići, barovi i taverne. Lokalno stanovništvo voli ovaj deo grada isto koliko i turisti, jer se svi slojevi istorije nalaze upravo ovde. Vekovi koje je ova četvrt preživela mogu se videti u kontrastu arhitektonskih pravaca, pa se tako neoklasični stil nalazi odmah između otomanskog i kikladskog.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Acropolis over the older neighborhood of Plaka, as seen from Monastiraki.

A post shared by Ozcan (@ozcan_78) on Oct 26, 2019 at 9:47am PDT

 


Na dohvat ruke znamenitosti Atine

 

Atina je sklop bogate istorije, arhitekture, umetnosti, a do danas je uspela da sačuva ruševine iz kojih je ustala. Plaka je smeštena među tim ruševinama koje su značajne za grad. Grci su verovali da ovde žive bogovi kada nisu na Olimpu. Iz svih delova četvrti može da se vidi Akropolj, ceo kompleks Partenona. Dionizijev teatar, Agora, zgrada Stoa Atikusa, Hefestov hram i najveći broj važnih znamenja se nalaze u okolini četvrti Plaka, dok se u samoj četvrti nalazi Hadrijanova biblioteka i Rimska agora.

Grčke taverne

Grcima je hrana veoma važna, pa se tako taverne mogu videti na svakom koraku. Iako ovaj deo grada izgleda kao da je ostao zaleđen u vremenu, u Plaki se nalazi raznovrsna ponuda hrane, pa možete jesti tradicionalna ili moderna grčka jela, ali i specijalitete iz svih krajeva sveta. Kako biste napravili pravi izbor, najbolje je tražiti savet iskusnih konobara. U Plaki se nalaze i mnogobrojni bistroi za one koji žele samo da popiju neko od tradicionalnih grčkih pića.

 

 


Osećaj je kao u staroj Grčkoj

 

Plaka je mesto na kome su se oduvek okupljali veliki mislioci, pisci, glumci, političari i svi važni ljudi koji su činili atinsku zajednicu u antičkom periodu. I danas je ovo omiljeno mesto lokalnog stanovništva, jer je najbolje mesto za razgovore i rasprave u hladu nekog kafića dok se ispija kafa. A ovde možete sresti i mnoge Grke kako šetaju kaldrmisanim ulicama.

Dok budete sedeli za stolom kraj nekih glasnih Grka, probajte napitak fredo, kao najnoviju grčku kafu ili ostanite pri čuvenim frapeima po kojima je, između ostalog, Grčka i poznata.

 

 


Kupomanija

 

Pošto je Plaka kombinacija svega i svačega, ne čudi što je istorijski centar grada, takođe i centar za kupovinu. Bilo da se radi o suvenirima, brendiranim ili markiranim stvarima, nakitu, ručnim radovima ili galerijama, Ulica Adrijanu je mesto na kojem se sve može pronaći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading