Najbolje evropske destinacije za novogidšnje praznike

Autor:

Razonoda

01.12.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj godine se lagano bliži kraju Ooni koji planiraju da praznike provedu putujući, već im je vreme da razmišljaju o eventualnim destiancijama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veliki broj gradova već sada spremno dočekuje svoje goste. U ovom tekstu predstavljamo vam pet destinacija koje vredi posetiti i proslaviti predstojeće praznike.

Krakov, Poljska

 

 

Krakov je srednjevekovni grad koji privlači posetioce tokom cele godine, a koji u vreme Božića posebno blista. Čitav grad ukrašen je tradicionalnim svetlećim ukrasima, a glavni trg Rinek Glavni postaje božićni sajam s brojnim izlagačima i mesto bogate muzičke, kulturne i gastro ponude. Sajam obogaćuju brojne tradicionalne rukotvorine kao i tradicionalna poljska kuhinja kojoj nećete moći odoleti. Jedan od poznatijih događaja jeste izbor najlepših krakovskih jaslica koje prikazuju različite scene Isusovog rođenja, a koje se savršeno uklapaju u gradsku arhitekturu.

Kolmar, Francuska

 

 

Kolmar je mali grad smešten u srcu pokrajine Elzas. Nalazi se u podnožju planine Vogezi i poznat je po svojim kamenim uličicama, muzejima, crkvicama te srednjevekovnoj, renesansnoj arhitekturi u gradu uopšte. Upravo zbog svoje istorije i arhitekture ovaj grad u vreme praznika izgleda zaista bajkovito. Praznično raspoloženje u ovom gradu počinje vrlo rano, a osim tradicionalnog božićnog sajma koji podrazumeva dobru hranu i muziku, u Kolmaru su vrlo popularni božićni podrumi gde možete probati vrhunska francuska vina. Uz žive jaslice, klizalište i sajam rukotvorina, svakako vredi posetiti jedinstveni sajam tematskih poštanskih markica kojeg posetioci obožavaju.

Keln, Nemačka

 

 

Božićni sajam u Kelnu jedan je od poznatijih sajmova u Njemačkoj, a odvija se na nekoliko lokacija u gradu - Katedrala, Hojmarkt, Nojmarkt ili Alter Markt i Štatgarden.

Najpopularnije je područje svetski poznate kelnske katedrale koju okružuje stotine štandova s bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom.

Hojmarkt čini veliko klizalište uz popratni zabavni program, dok je Nojmarkt posvećen Hajncelmanhi - stvorenjima koji izgledom podsjećaju na kućne patuljke, a koji su, prema legendi, obavljali različite poslove za stanovnike Kelna. Hjncelmanhi na neki način predstavljaju zaštitni znak Kelna stoga se njihove figure ili skulpture mogu pronaći posvuda u božićno vrijeme. Valja spomenuti i Štadtgarden; najromantičniji deo grada koji je specifičan zbog umetničkih ali i modnih izložbi koji se održavaju upravo u prosincu.

Prag, Češka

 

 

Češka metropola ili "grad sa stotinu tornjeva" omiljena je destinacija brojnih turista tokom cele godine. Ipak, brojni posetioci se slažu da je upravo decembar najlepše vreme za izlet u Pragu zbog bogatog božićnog sajma, bajkovito ukrašenog grada koji stvara savršen blagdanski ugođaja ali i šopinga uz velike popuste koje trgovci i ugostitelji u to vrijeme nude.

Osim već dobro poznatih praških lokacija kao što je Karlov most i glavni praški trg, svakako trebate posetiti i starogradsko jezgro sa mnoštvom štandova na kojima možete kupiti tradicionalne češke božične ukrase i unikatne kuglice za bor ali i popiti pivo, medovaču ili kuvano vino te uživati u bogatoj gastronomskoj češkoj ponudi.

Milano, Italija

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dope Photo by @milanocityitalia

A post shared by Milano (@milanocityitalia) on Dec 6, 2018 at 9:33am PST

 

Najpoznatiji svetski centar mode za vreme praznika postaje prava zimska bajka; raskošna svetla krase gotovo svaku građevinu u samom centru grada, a verovatnoća da ćete u Milanu videti sneg, najveća je u decembru. Osim bogatog muzičkog i gastronomskog sadržaja na božićnom sajmu, isključivo u ovom razdoblju Milano otvara svoj istorijski muzej i pretvara ga u restoran, te stoga imate jedinstvenu priliku ručati ili večerati u muzeju uz pratnju klasične muzike uživo ili pak opere. I na kraju, kao što i priliči gradu mode, veliku pažnju privlače upravo izlozi velikog broja modnih dizajnera, koji u decembru zaista izgledaju bajkovito, a pogled na čitav grad s terase najpoznatije katedrale – Duomo, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading