Ne privlači samo Ajfelov toranj turiste: Ovaj vidikovac u Parizu ne treba propustiti

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

05.01.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa 127 metara nadmorske visine, Monmartr brdo predstavlja najvišu tačku Pariza koja gleda na ceo grad, pa se može reći da je ujedno i najbolji vidikovac.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ajfelov toranj ne može da parira ovom mestu

Zanimljiva činjenica je da je nekada ovo bila boemska četvrt u kojoj je obitavala radnička klasa, a većina umetnika je živela u siromaštvu, među kojima su slavni slikari Pablo Pikaso i Amadeo Modiljani..

Tek krajem 19. veka Monmartr je postalo važno umetničko središe grada, a danas se smatra jednom od najskupljih pariskih četvrti po pitanju unajmljivanja i kupovine nekretnina. 

Umetnički deo Pariza skriva mnoge zanimljive priče, a ujedno i najlepše delove grada - šarmantne, krivudave ulice, stare kuće, bistroe i  trgovine u kojima možete pazariti originalne suvenire. Mnogi ljudi imaju osećaj tokom svojih šetnji da su ušli u neko francusko selo iz 13. veka.

Postoje priče da je upravo na Monmartru davne 1881. godine otvoren prvi noćni klub pod nazivom Le Chat Noir (crni mačak). U tada popularnom kabaretu su se okupljali umetnici, koji su uživali u alkoholnim pićama i nastupima koji su se uživo izvodli na sceni.

Ukras Monmartra je crkva Svetog srca (“Sacré-Cœur”), bazilika koja je 1914. godine dovršena u neobizantskom stilu. Ulaz u ovu bajkovitu crkvu je besplatan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading