(VIDEO) Doživite bajku na vulkanskoj litici: "Neosvojiva tvrđava hrišćanstva" u austrijskoj pokrajini Štajerskoj

Autor: punkufer.dnevnik.hr

Razonoda

02.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvorac sagrađen na ugašenom vulkanu u kojem možete da provedete ceo dan razgledavajući izložbe, vitlajući mačevima ili uživati u pogledu sa strmoglave litice...

RepublikaFoto: wikimedia.org/Steindy
Rigezburg

Duž autrijskog Puta dvoraca ima sasvim dovoljno bajkovitih dvoraca, tvrđava i ruševina koje svojom pojavom progovaraju o uzbudljivoj prošlosti na jugoistoku zemlje. Jedan od najlepših sigurno je "neosvojivi" Rigerzburg, a nalazi se na manje od sat vremena vožnje od Graca.

Već na prvi pogled Rigerzburg svojim strateškim položajem izaziva strahopoštovanje. Tu su se vekovima kopale duboke brazde u steni kako bi se otežao prolaz Turcima i drugim neprijateljima. Na dolinu gleda ponosno, sa stene nekadašnjeg vulkana, dvorac stoji na ivici provalije visoke 482 metra.


"Neosvojivu tvrđavu hrišćanstva", kako je često zovu, izgradio je Rudiger von Hohenberg u 11. veku., da bi je 1822. godine kupila bogata i uticajna porodica Lihtenštajn.

Do dvorca vodi strm prolaz, ali ako ne volite visinu, do gore se može stići i stazom sedam lukova, kojom je potrebno pešačiti oko 20 minuta da biste došli do cilja. Unutra će vas dočekati gotička kapela, renesansna viteška dvorana, kao i barokna bela dvorana. Od 108 soba, 25 ih je otvoreno za turiste, a možete da ih istražite sami ili uz vodiča.

Rigerzburg je poznat i po oslikanim tavanicama koje oživljavaju mračno doba veštica i minulih ratova. Pažnju privlače i sprave za mučenje, kao i oružje poput mačeva i kaciga, zavezano lancima koje se sme dotaknuti kako bi se osetila njihova težina. Posetite li Rigerzburg za vreme letnih noći punog meseca, imaćete priliku da vidite predstave nadahnute legendama jugoistočne Štajerske.

Ulaznice za tvrđavu se naplaćuju 13 evra, ali s njima možete da posetite muzeje i izložbe. Možete da platite i samo za dvorišni deo, ali bilo bi šteta propustiti sve što dvorac može da ponudi.

Nakon razgledanja možete da uživate u nestvarnom pogledu na vinograde i doline, a kasnije možete da se spustite i zaputite u istraživanje tradicionalnih specijaliteta, poput domaćih sireva i vina.

Ispod dvorca nalazi se istoimeno selo sa slatkim trgom, kafićima i mestima gde možete nešto i pojesti ili prespavati. Leti je moguće osvežiti se u malom vodenom parku kako bi uživali u veštačkom jezeru i dubokom hladu. Na tek nekoliko kilometara nalazi se i fabrika čokolade Zotter s mestom za isprobavanje poslastica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading