Svi znate za Đavolju varoš, ali da li ste čuli za ovo ukleto mesto?

Autor: b92

Razonoda

12.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste čuli za Đavolju varoš i njene zemljane kupa za koje legende tvrde da su okamenjeni svatovi. A za Vražji kamen? Ukoliko niste čuli, sada je pravo vreme da saznate za zapostavljenog dvojnika.

RepublikaFoto: instagram.com/aleksandarenm
Đavolja varoš

O kupastim stenama na krajnjem jugoistoku Srbije i danas se malo toga zna. Već godinama unazad poprilično su ove stene neprimećeni ukras Pčinjskog okruga. Ipak, ko god da ovuda prođe ne može da ne zastane kada se pred njim prikaže neobičan, veličanstven prizor.

Vražji kamen ili stena deluje kao magnet na sve ljubitelje misterioznih mesta, prirodnih fenomena i neobičnih destinacija, ali i na sve one koji to nisu. Jednostavno, teško je ostati imun na remek-delo prirode koje se retko viđa.

Đavolja rabota

Najviše podataka o istoriji nesvakidašnjeg fenomena nadomak Vranja dolazi iz naroda. Vražji kamen je obavijen velom legendi i mitova koji su pokušali da razjasne njegov čudesan nastanak.


Meštani Gornje Pčinje prepričavaju jednu od njih, po kojoj su đavoli nameravali da preokrenu tok Pčinje da teče prema Bugarskoj, pa su pokušali da spoje obale ove reke.

Ćudljivu reku je bilo teško ukrotiti, a najveći kamen koji su đavoli pronašli ispustili su baš na mestu gde se danas nalazi Vražji kamen. I tako je prema prvoj legendi nastao ovaj prirodni fenomen. Druga, pak, pripoveda o tome da su Pčinjani godinama zidali crkvu.

Međutim, sve što bi oni tokom dana sagradili, đavoli bi noću odnosili i ostavljali na Vražjem kamenu. Navodno su bili ljuti na seljane jer ih nisu poštovali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#vrazjikamen

A post shared by Davor Mitrovic (@d_a_ch_a) on Feb 3, 2019 at 1:48am PST

Bogorodičina crkva iz 14. veka

Ako ste pomislili da se u blizini ovog čuda prirode ne nalazi ama baš nista – prevarili ste. Postoji jedna građevina. Reč je o prelepoj, maloj svetinji iz srednjeg veka. Bogorodičinu crkvu je najverovatnije podigao srpski vlastelin Dejan Marković između 1350. i 1380. godine, i ona se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.


I za crkvu se vezuje legenda koja govori o tome zašto se ovde niko ne venčava. Prema legendi nekada su se voleli momak i devojka iz Donje Trnice čiji roditelji nisu odobravali vezu. Bez obzira na njihovu ljutnju, dvoje mladih rešilo je da svoju ljubav ozvaniči.

Venčanje je obavljeno u crkvi na Vražjem kamenu. Kad su izašli iz crkve mlada i mladoženja uzjahali su, prema običaju, okićene konje. Međutim, njegov konj, uplašen od vike i svirke svatova, pojurio je prema provaliji i survao se. Videvši to, mlada je skočila sa svog konja i bez razmišljanja skočila za njim. Od tada se u ovoj crkvi više niko nije venčao.

Pored ovih legendi o crkvi i tome kako je ukleta, u narodu se pročulo i verovanje da boravak u njoj leči neplodnost. Tako se često mogu videti nerotkinje koje u nadi da će dobiti prinovu posećuju crkvu i mole se.

Vražji kamen i Đavolja varoš – sličnosti i razlike

Oni koji su čuli za Vražji kamen smatraju da je ovaj fenomen nepravedno zapostavljen u odnosu na njegovog “dvojnika” Đavolju varoš. To i jeste donekle tačno, jer se o Vražjoj steni mnogo manje zna. Ipak, ova dva čuda prirode imaju dosta toga zajedničkog. Počev od njihovog nesvakidašnjih izgleda, preko čudnih imena, pa sve do neobičnih legendi koje ih prate.

U svakom slučaju, oba fenomena spadaju u značajne spomenike prirode i destinacije koje se ne mogu baš tako često sresti u svetu. Zbog toga, uzmite ova mesta u obzir kada budete pravili plan za putovanje za vikend.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading