Marmaris, bogata istorija na dva mora

Autor: opusteno.rs, republika.rs

Razonoda

23.04.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina Turska je dobila reputaciju modernog letovališta sa luksuznim hotelima koji svojim gostima nude komfor i kompletne sadržaje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se uzme u obzir i avionski transfer do odredišta cene letovanja u Turskoj mogu biti nešto veće i upravo zato potrebno je dobro razmotriti vrlo široku ponudu. Ovom prilikom predstavljamo vam Marmaris, simpatično mesto na zapadnoj obali u kojem se pronalaze aranžmani po, za Tursku, dosta povoljnim cenama.

Marmaris je okružen brdima sa puno zelenila i predstavlja prirodnu luku dobro zaštićenu od vetrova na dodiru dva mora, Egejskog i Sredozemnog. Borove šume se na nekim mestima spuštaju skoro do same obale što daje poseban čar ovom živopisnom mestu.

Istorija samog grada ide daleko u prošlost, tako da je u antičko vreme i to 6. veku p.n.e. ovde postojao ribarski grad Fiskos. Pripadao je Kariji istorijskoj oblasti smeštenoj severno od ostrva Rodos. Karija je poznata kao domovina istoričara Herodota, po mauzoleju u Halikarnasu, kraljici Artemiziji I , kao i po slavnim antičkim trgovcima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na brežuljku pored luke i šetalište nalazi se stari grad i tvrđava koja je bila izgrađena još u vreme Sulejmana Veličanstvenog. Nekada baza za osvajanje Rodosa, a danas se tu nalazi muzej. Zanimljive uličice oko tvrđave, kao i česti plavo-beli detalj, otkrivaju prepoznatljive ostatke grčke kulture koji svedoče da su ovde nekada živeli Grci.

Naime, 1922. godine nakon građanskog rata došlo je do velikog egzodusa stanovnika tadašnjeg Marmarisa koji su prinudno iseljeni. Nastanili su se uglavnom na Sitoniji (poluostrvo na Halkidikiju) i tu formirali grad koji su nazvali Neos Marmaras, danas takođe veoma poznato letovalište u Grčkoj.

Kada posetiti Marmaris?

U Marmarisu vlada sredozemna klima čija su karakteristika topla i vlažna leta ali hladne i kišne zime.

Period glavne turističke sezone između maja i oktobra gotovo je bez kišnih dana. Leta su veoma topla, a temperatura neretko dostiže preko 40 stepeni C u toku jula i avgusta. Tako da iskoristite ovaj period za letovanje u Marmarisu.

Oktobar je još uvek topao i sunčan, ali sa kratkotrajnim pojavama kiše. Sve je više turista koji posećuju Marmaris početkom jeseni, naročito u septembru, jer temperature su tada izuzetno prijatne, manja je gužva, a cene još povoljnije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Plaže Marmarisa - 10km čistog i toplog mora

Samo mesto karakteriše toplo i čisto more, duge peščane plaže, mnogobrojne, cenom pristupačne, trgovine i zanatske radnje, veoma dobro organizovana dnevna i noćna zabava za goste i posetioce.

Turistima je na raspolaganju gotovo 10km obale koja je u funkciji plaža.

Na svakoj od njih ima ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje i koji se naplaćuju, uglavnom ne preko 4 evra. U centru grada, postoje dve glavne plaže Marmaris Urban beach i Marmaris Long beach, a u neposrednoj blizini je i plaža susednog mesta Ičmeler.

Ukoliko volite da menjate plaže, dobro je znati da su Marmaris i letovalište Ičmeler povezani 8km dugom peščanom ali i asfaltiranom rutom.

Marmaris raspolaže i sa velikom marinom za luksuzne jahte i jedrenjake, a njena reputacija je da prestavlja najbolju i najsigurniju marinu na istočnom Mediteranu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Marmaris - izleti i atrakcije za svakog po nešto

Boravak u Mrmarisu svakako iskoristite za obilazak nekih od atraktivnih lokaliteta u okruženju, u sopstevnoj režiji ili kroz neki od mnogobrojnih izleta koji se organizovano nude turistima.

Pamukale – jedan od najpopularnijih izleta u Turskoj i obilazak nestvarnih mlečnobelih terasa. Ovaj prirodni fenomen rezultat je velike količine kalcijum karbonata u vodi koja ovde izvire iz čak 17 izvora.

Kalcijum karbonat se taloži i prvo formira mekane, a kasnije tvrde tvorevine koje mi prepoznajemo kao kadice ispunjene vodom.

Tako ih je zvala i Kleopatra koja je koristila ovo mesto neobične lepote kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten. Istina je da je ovo mesto nekada služilo kao lečilište ili ogromni spa u prirodi jer su blagotvorni uticaji tople vode bogate mineralima i te kako bili cenjeni.

Drevni Efes – antički grad u kojem se nalazilo jedno od sedam svetskih čuda i hram posvećen grčkoj boginji Artemidi. Po legendi grad su osnovale žene ratnice poznate kao Amazonke, a u toku svog postojanja nekoliko puta menjao je svoju lokaciju. Grad se nekada nalazio na obali mora, a danas je na 20-ak minuta vožnje u unutrašnjosti.

Usled dejstva reke Kajster koja je svojim nanosima plavila ovo područje i donosila ogromnu količinu materijala vremenom je nadogradila dovoljno nanosa da zauvek odvoji grad od mora pa Efes danas izgleda nestvarno. Grad je živeo vrlo naprednim životom i predstavljao jednu od vodećih hrišćanskih baza u regionu.

Po zapisima Sveti Pavle ovde je boravio tri godine i držao propovdeničke službe. U Efesu je nastalo i Jevanđelje po Jovanu.

Ostrvo Kleopatra – nalazi se nepunih 20km severno od Marmarisa. Među turistima poznato je i kao Sedir ostrvo. Ostrvo krase plaže sa zlatnom bojom peska i drevni grad Cedrae. Ostaci gradskih zidina se još uvek vide oko ovog ostrva, a turistčka atrakcija su i ruševine drevnog pozorišta.

U malom zalivu na severozapadu ostrva nalazi se zanimljiva plaža, gde se kako se veruje kupala Kleopatra.

Krstarenje rekom Dalijan - veoma zanimljiv izlet koji polazi prvo autobusom do Reke Dalijan, a zatim malim brodićima kojima nastavljate plovidbu ka cilju, a to je ušće reke u Sredozemno more. Reka je specifična po tome što se, zbog karakteristika tla i okoline kojim protiče, sastoji iz bezbroj rukavaca obraslih visokom trskom.

Usput ćete videti i čuvene kornjače Caretta Caretta kao i grobnice velikana tadašnjeg grada koje su uklesane u stenama. Posle ove avanturističke vožnje kroz trščane rukavce i mirnu vodu, stiže se do ušća reke Dalijan u Sredozemno more gde peščani sprud odvaja uzburkanu i valovitu slanu vodu mora, od mirne slatko – slane vode reke Dalijan.

To je mesto gde puca prelep pogled na pučinu Sredozemnog mora, a ovu dugu peščanu plažu zovu još i Plažom kornjača.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Marmaris i šoping

Ljubitelji šopinga će takođe moći da uživaju u Marmarisu. Veliki bazar sa mnoštvom lokala i tržnica koji imaju veliku ponudu oduševiće sve koji vole da odlaze u kupovinu. Nakit, čajevi, raznovrsni turski slatkiši, predmeti od drveta, garderoba, koža i suveniri...

Sve to kao i druge brojne sitnice možete pronaći ovde i uz tradicionalno cenjkanje možda dobiti najbolju ponudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading