VAŽNO PITANJE: Da li je moguće otvoriti vrata aviona u toku leta?

Autor: b92.net

Razonoda

18.10.2017

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je više incidenata sa putnicima u vazduhu koji zbog anksioznosti ili drugih problema sa ponašanjem pokušavaju nasilno da otvore vrata aviona na visini od 10.000 metara. Da li je uopšte moguće otvoriti vrata aviona na toj visini?

RepublikaFoto: pixabay.com
Na velikim visinama nemoguće je otvoriti vrata zbog pritiska

- Sto odsto nemoguća misija - kaže Brus Rodžer, predsednik kompanije Aerokonsalting eksperts i pilot boinga 777.

– Sve i da pokušate, vrata se neće otvoriti.

Evo i zašto: Kabine u avionima su pod pritiskom kako bi putnici mogli da dišu na velikim visinama. Kao rezultat, postoji razlika između vazduha napolju i unutra. Zbog te razlike avioni su pod nekoliko kilograma pritiska na svakom kvadratnom centimetru, uključujući i vrata. 

Tako vi zapravo vučete daleko veću težinu, a brzo i shvatate da fizički nema šanse da ih otvorite. 

Na nižim visinama, tačnije pred sletanje, teoretski je moguće otvoriti vrata, ali bi vam bila potrebna pomoć nekoliko ljudi. Što ste bliže zemlji tako se težina smanjuje. 

 

Ipak, ono što posadu više brine jeste otvaranje vrata kada je avion prizemljen. Dok avion rola po pisti svako može otvoriti vrata samo jednim pokretom. Iako se to ne dešava često u SAD, u azijskim zemljama avio-kompanije su imale ovih problema zbog velikog broja anksioznih putnika koji su prvi put leteli avionom i želeli da otvore vrata kako bi udahnuli "malo svežeg vazduha".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading