PUTOVANJA U DOBA KORONE! Sve što treba da znate o otvaranju granica za građane Srbije na jednom mestu

Autor: Republika

Razonoda

06.07.2020

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste zbunjeni i ne znate kuda možete, a kuda ne možete da putujete iz Srbije - niste jedini. Situacija se menja iz časa u čas, poslednje informacije stižu iz Grčke koja je zatvorila granicu za državljane Srbije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Državljani Srbije od ponedeljka 6. jula u šest ujutru neće moći da uđu u Grčku zbog epidemiološke situacije u Srbiji. Onima koji se već nalaze u Grčkoj biće omogućeno da završe aranžmane, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

Do sada je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas, nakon što je Evzoni na granici sa Severnom Makedonijom bio otvoren 1. jula samo na nekoliko sati, do podneva.

Savet Evropske unije prethodno je preporučio državama članicama da otvore granice za građane 15 zemalja koje nisu članice, među kojima je i Srbija.

Međutim, tu vest zasenila je neizvesnost nakon što je nekoliko zemalja, poput Nemačke, objavilo da zabrana ulaska ostaje na snazi.

Preporuka Saveta EU nije obavezujuća i konačnu odluku o otvaranju granica donosi svaka država članica ponaosob.

Nemačka je među prvima objavila listu zemalja koje nisu članice Evropske unije, a čiji građani mogu da uđu u zemlju, međutim, na njoj nije bilo Srbije.

Ipak, kasnije je Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila da od 2. jula počinje sa ublažavanjem mera na granicama za državljane Srbije.

- Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, kao i srpskim državljanima u cilju poslovnog ili nužnog porodičnog putovanja, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen pod ovim dole navedenim pretpostavkama- piše na sajtu ambasade gde se navode uslovi putovanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li možete u Grčku i koja pravila su na snazi?

Od ponedeljka ujutru ne.

Situacija je bila drugačija pre samo nekoliko dana.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), izjavio je 1. jula  da za turiste iz Srbije do kasnijih prepodnevnih časova nije bilo problema na graničnom prelazu Evzoni između Severne Makedonije i Grčke.

Sve dok pravila nisu promenjena. Tada je iz ambasade Srbije u Atini stigla potvrda da će Evzoni ostati zatvoren. Državljanima Srbije neće biti moguć prelaz preko granice od ponedeljka 6. jula zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

Grčke vlasti su objavile da su u prethodna 24 časa registrovale još 25 zaraženih korona virusom, a da su osmoro strani turisti.

RepublikaFoto: ST/B. BREZOVAC
Foto: Ilustracija

Koje su još države objavile nove mere za građane Srbije?

Karantin u trajanju od 14 dana obavezan je za sve građane Srbije, kojima je po novim merama dozvoljen ulazak u Nemačku, saopštila je Ambasada Nemačke u Beogradu.

- Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji- objavila je Ambasada.

Austrija je izdala upozorenje za svoje građane koji nameravaju da putuju u države Zapadnog Balkana koje nisu deo Evropske unije, a zabrana ulaska za državljane Srbije ostaje na snazi.

Za osobe za austrijskim državljanstvom obavezan je karantin nakon povratka za prostora Zapadnog Balkana ili negativan test na korona virus.

Srbija ostaje na listi rizičnih zemalja i u Švajcarskoj.

Švajcarska savezna vlada objavila je da će od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja van Evropske unije, ali na toj listi nema Srbije.

Za razliku od Švajcarske, državljani Srbiji od 4. jula mogu da putuju u Švedsku bez ikakvih ograničenja.

Od istog datuma državljanima Srbije biće dozvoljeno da putuju u Španiju.

Od 10. jula, državljani Srbije mogu da putuju i u Veliku Britaniju i po dolasku neće morati u dvonedeljni karantin. To važi za one srpske državljane koji 14 dana pre ulaska u Veliku Britaniju nisu bili u nekoj od zemalja koja nije na spisku država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina.

Centar za izdavanje britanskih viza u Beogradu počeo je sa radom nakon pauze zbog epidemioloških uslova.

I Mađarske granice otvorene su za građane Srbije.

Sve zemlje navode da će se mere menjati na dve nedelje zavisno od epidemiološke situacije.

Gde možete da putujete u regionu?

Granice Crne Gore i Slovenije ostaju zatvorene za državljane Srbije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je listu zemalja čijim stanovnicima je dozvoljen ulaz u Hrvatsku.

Među njima nije Srbija, međutim stanovnici Srbije mogu u Hrvatsku ukoliko ispunjavaju uslove navedene na sajtu Civilne zaštite Hrvatske.

Iz Srbije u Hrvatsku mogu zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje.

Dozvoljena su i turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja.

Dozvoljen je ulazak i osobama koje putuju zbog školovanja, smrtnih slučajeva u porodici ili odlaska na sahranu.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova preporučuje najavu ulaska u zemlju preko zvaničnog sajta, a sve najnovije informacije o tome šta je potrebno kao dokaz za ulaz u Hrvatsku moguće je naći na sajtu.

Granice Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Bugarske otvorene su za državljane Srbije.

Ipak, Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonija najavila je da će razmotriti ponovno zatvaranje granica za državljane Srbije.

Gde možete na more?

Granice Crne Gore ostaju zatvorene za državljane Srbije, ali možemo u Hrvatsku.

Letovanje u Hrvatskoj za sada deluje najizvesnije, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje navodi da će se mere za ulazak menjati na svake dve nedelje u zavisnosti od epidemiološke situacije.

I dok je letovanje u Crnoj Gori ili Sloveniji i dalje neizvesno jer je državljanima Srbije zabranjen ulaz, Italija je od 1. jula otvorila granice.

Ipak, u Italiju na more možete samo ukoliko planirate da ostanete duže od dve nedelje, jer je Ambasada Italija saopštila da je ulazak u zemlju moguć uz obaveznu samoizolaciju i medicinski nadzor u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije od početka juna mogu slobodno da putuju u Bugarsku.

Kuda možemo, a kuda ne možemo da putujemo?

Još uvek nema podataka iz svake evropske zemlje.

Savet Evropske unije preporučio je da se putovanje u zemlje članice Evropski unije dozvoli državljanima sledećih zemalja:

Alžir

Australija

Kanada

Gruzija

Japan

Crna Gora

Maroko

Novi Zeland

Ruanda

Srbija

Južna Koreja

Tajland

Tunis

Urugvaj

Kina (zavisno od mera koje Kina bude uvela za stanovnike Evropske unije).

U preporuci se ističe da je spisak načinjen u skladu sa epidemiološkom situacijom u datim zemljama. Preporuke nisu obavezujuće i svaka država samostalno odlučuje o granicama.

Kriterijumi na osnovu kojih je sastavljen ovaj spisak zemalja su epidemiološka situacija i mere koje konkretna država preduzima u borbi sa epidemijom, a preporuka je da se spisak ažurira na svake dve nedelje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading