Oduzima dah: "PAMUČNA TVRĐAVA" U TURSKOJ

Autor: Travel magazin, Republika

Razonoda

14.02.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geološki fenomen u jugozapadnom delu Turske, u blizini grada Denizlija, koji predstavlja kompleks jedinstvenih mineralnih izvora i neobičnih, skoro nadrealnih kaskadnih snežno belih bazenčića ispunjenih vodom, jedan je od najspektakularnijih prizora koje ćete imati prilike da vidite u ovoj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
"Pamučna tvrđava" je pod zaštitom UNESCO-a

Pamukale (na turskom bukvalno znači "Pamučna tvrđava") godišnje poseti preko dva miliona turista, što ga čini najposećenijom atrakcijom u Turskoj. Na ovoj lokaciji nalaze se i dobro očuvani ostaci grčko-rimskog grada Hijerapolisa, što je doprinelo da se ovaj jedinstveni kompleks od 1988. nađe na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Dramatične kaskade nastajale su prelivanjem mineralnih voda i taloženjem sedimenata tokom hiljada godina i osim što izgledaju atraktivno, kupanje u njima predstavlja sjajnu zabavu. Pored toga, mnogi posetioci ovde dolaze zbog lekovitih svojstava mineralne vode, za koju se tvrdi da može imati terapeutsko dejstvo i da ublažava brojne tegobe (reumatizam, plućne bolesti, visok krvni pritisak, probleme sa kožom).

RepublikaFoto: pixabay.com
U Hijerapolisu se nalazi "Kleopatrin bazen"

Obavezna je i poseta antičkom spa-centru Hijerapolisu i istraživanje njegovih ulica, hramova, kupatila, nekropolisa i pozorišta. Posetioci čak mogu da iskuse kako su se nekada Rimljani ovde opuštali, u takozvanom "Kleopatrinom bazenu", uživajući u toploj lekovitoj vodi (oko 36 stepeni) i plivajući među srušenim antičkim stubovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ovde morate bosi, da ne dođe do oštećenja snežno belih stena

Savet

Na lokalitetu Pamukale nećete moći da nosite obuću (čak ni papuče), kako ne biste oštetili ili isprljali osetljive sedimente. Zato ponesite veći ranac u kojem ćete obuću držati tokom posete Pamukalama. Kupaći kostim je obavezan, a ako planirate da ostanete ceo dan, spakujte i ručak, veće količine vode i losion za sunčanje. Ne propustite kupanje u Kleopatrinom bazenu, za koji se plaća ulaz (32 lire odrasli, 16 lira deca). 

RepublikaFoto: pixabay.com

Postoje tri ulaza u kompleks Pamukale-Hijerapolis, a ulaz se naplaćuje 35 lira. Možete posetiti i muzej koji je smešten u nekadašnjem rimskom kupatilu za dodatnih 5 lira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading