ETNO-PARK SOVLJAK: U poseti Miliću od Mačve (GALERIJA)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni srpski slikar je, osim brojnih remek-dela, za sobom ostavio i ETNO-PARK SOVLJAK, koji je postao mesto okupljanja brojnih umetnika, pre svega književnika.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Kuća Milića od Mačve

Na mestu gde se nekada prostirala velika hrastova šuma od Drine do Mišara i od Save do Cera u selu Bogatić danas se nalazi etno-park Sovljak, autentična kuća i dvorište sa okućnicom staro više od sto godina. U pitanju je zaostavština slavnog slikara Milića Stankovića, poznatijeg kao Milić od Mačve. Ispred samog etno-parka nalazi se izvor tople vode temperature do 35 stepeni. U dvorištu se nalazi središnja kula i okućnica baš onako kako su je stari Mačvani ostavili. Ispod raskošnog hrasta starog stotinu leta održavaju se književne večeri svake godine.

- Književne večeri se održavaju svake godine na ovom mestu. Književnici ispod starog hrasta drže besedu ili govor. Dolazila su nam poznata imena poput Matije Bećkovića, Dobrice Erića... - kaže istoričar Branislav Stanković.

Središnju kuću su gradili čuveni zidari osaćani i zbog toga se kaže da je građena u osaćanskom stilu. Temelji kule su prilično visoki. Kada se uđe u kuću, prvo se primete veliki stolovi koji su se nekad nazivali sinije. Za velikim sinijama sedeli su muškarci, za srednjim žene, a za malim deca. Po zidu stoje čudesne slike. Ona koja ostavlja poseban utisak jeste slika Milića Sokića, koji je naslikao žito koje se talasa na vetru. Prva soba sa leve strane je gostinjska soba, druga je kuhinja, treća je spavaća soba. U kuhinji se nalazi furuna u kojoj se pekao hleb. U trećoj stoji veliki krevet u kome je spavala cela porodica. Pored kreveta se nalazi razboj za tkanje. Etno-park Sovljak posetile su važne ličnosti. Pilot iz Drugog svetskog rata Aleksandar Karađorđević, sin Pavla, proveo je u kući prvu bračnu noć, dok je i Oskar Davičo ovde bio u poseti.

U dvorištu Sovljaka održavaju se hajdučke svadbe u kojima su prikazani svi običaji ovoga kraja. Često se prijave mladi koji žele da stupe u bračne pustolovine.

Fotografije koje je uslikao naš fotograf možete pogledati u galeriji ispod.

Kula za radovanje

Radovan-kula Milića od Mačve je građevina sa imanjem u Beloticu, koje je podigao naš poznati slikar Milić Stanković u rodnom selu. Naš slavni slikar je na dedovini 1968. godine počeo da podiže građevinu u duhu drevnog narodnog neimarstva koja svojim arhitektonskim odlikama podseća na kulu. Dao joj je ime po ocu Radovanu sa idejom da to postane mesto radovanja, kutak za sve maštare i sanjalice, kao i utočište za sve samouke umetnike Mačve. Nadomak ateljea-kule je kameni spomenik ocu Radovanu, a pored njega zgrada nazvana "lajaonica" (lajanje u smislu psovanja) sa otvorima na sve četiri strane sveta. Svako se može popeti i upućivati dobre ili loše misli na istok, zapad, sever i jug. U uglovima porodičnog imanja posađena su stabla jasenova, okolo orasi, stare sorte šljiva, krušaka, jabuka, dunja... Imanje je po podizanju vrlo brzo počela da posećuje svetska elita i učesnici prvog festa sa Kirkom Daglasom na čelu.

RepublikaFoto: Wikipedia
Radovan kula

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading