GRAD ISTORIJE, PROVODA I DOBRE KLOPE: Razlozi zbog kojih treba posetiti naš glavni grad

Autor:

Razonoda

05.10.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je mesto gde će svaki turista da pronađe zabavu za sebe, bez obzira na to da li više voli da posećuje istorijske znamenitosti, šeta po lepo uređenim parkovima ili da uživa u odličnoj hrani.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mnogo je razloga za posetu našeg glavnog grada

Pariz, London i Beč jesu neke od najpoznatijih destinacija u Evropi, ali Beograd može lagano da se uhvati ukoštac sa njima kada je turizam u pitanju. Bilo da želite da se provedete, vidite neke od najznačajnijih spomenika kulture ili da pojedete neke od domaćih specijaliteta, glavni grad Srbije vas neće razočarati, a Srpski telegraf izdvaja neke od najznačajnijih lokaliteta koje ne smete da propustite.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Restoran "Kod dvoglavog orla"

SVIRKA I ODLIČNA HRANA "KOD DVOGLAVOG ORLA"

U srcu Beograda, na Terazijama 34, od srede do nedelje zagolicajte svoja čula starogradskom muzikom koju izvodi bend Kod dvoglavog orla. U istoimenom restoranu, koji vas svojim ambijentom vraća u viteški, srpski srednji vek, uživajte u notama violine, gitare i klarineta. Od 20.00 do jednog sata iza ponoći u ovom restoranu čućete starogradske pesme. Splet srednjovekovnog enterijera i starogradske muzike posetiocima otvara i oči, ali i dušu. Bend Kod dvoglavog orla ima ogromno iskustvo i dugo svira muziku karakterističnu za boemsku četvrt Skadarliju.

MUZEJ NIKOLE TESLE

Ljubitelji nauke i poštovaoci našeg najvećeg stvaraoca nikako ne smeju da propuste odlazak u Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici. Osim eksponata, posetioci mogu da čuju i priču stručnih demonstratora i dokumentarni film o Teslinom životu. Cena karte za jednu turu je svega 500 dinara.

Foto: twitter.com/RodoljubSabic

ZEMUNSKI KEJ

Oni koji vole da šetaju neće biti razočarani Kejom oslobođenja, iako mnogi ne znaju da je to zvanični naziv. Mada nije najpoznatije šetalište u Beogradu, predivna arhitektura u Zemunu i pogled na Dunav neće ostaviti nikoga ravnodušnim, a ako uhvatite sunčan dan, u tom ambijentu možete popiti i kaficu na svežem vazduhu u nekom od lokalnih kafića.

GARDOŠ KULA

Milenijumska kula, kako joj je pravilan naziv, najpoznatiji je spomenik u Zemunu i prava je poslastica za sve ljubitelje stare gradnje i kulturnih spomenika. Posetioci mogu da vide galeriju u podnožju, a na drugom spratu se nalazi vidikovac sa kojeg se posmatra panorama oko kule pomoću teleskopa sa 360 stepeni.

SKADARSKA ULICA

Beogradska boemska četvrt oduvek mami posetioce koji imaju želju da osete tradicionalni duh našeg prostora. Uređeno, ušuškano šetalište, mnoštvo suvenira i restorana odvući će vas od urbane galame, iako se prostor nalazi u samom centru grada.

PIVARA U CETINJSKOJ

Nekadašnju pivaru u Cetinjskoj ulici pored Skadarlije vredi posetiti, ali ne zbog informisanja o industriji piva, već zbog njegovog ispijanja. Propadanje ove napuštene fabrike pre nekoliko godina sprečili su kafići koji su okupirali dvorište ove građevine, a ovaj prostor je polako prerastao u mesto alternativnog provoda i okupljanja ljudi kojima je dosta splavarenja i klabarenja.

Foto: Republika

KOSANČIĆEV VENAC

Iako to mnogi ne znaju, Kosančićev venac je jedno od najočuvanijih i najlepših naselja u Beogradu. Ljubitelji arhitekture, umetnosti i tradicije će sigurno uživati u šetnji ovim ušuškanim i skrivenim dijamantom našeg glavnog grada. Osetićete se kao da ste na trenutak izašli iz centra Beograda i transportovali se u neki manji grad u Vojvodini, a ljubitelji kafe ovde mogu da uživaju u svom omiljenom piću uz odličan pogled na Savu.

HRAM SVETOG SAVE

Teško bi bilo pričati o mestima koje treba posetiti u Beogradu, a ne osvrnuti se na Hram Svetog Save, koji je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. Iako hram nije u potpunosti sređen iznutra, sam pogled na njega iz Karađorđevog parka učiniće vas ponosnim što ste pripadnik naše nacije.

KALEMEGDAN

Beogradska tvrđava je prosto sinonim za naš glavni grad. Nemoguće je zamisliti posetu Beogradu, a barem nakratko ne skoknuti do najpoznatijeg turskog utvrđenja u našoj državi. Bilo da želite da se upoznate sa neverovatnim neimarstvom, našom istorijom, da prošetate predivnim zidinama ili da popijete pivo sa društvom, Kalemegdan vas sigurno neće razočarati.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading