Uspavali ste decu? Sad je pravo vreme za mamu i tatu!

Autor: 24sata.hr, Republika

Lifestyle

21.09.2019

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sumnje da roditeljstvo u potpunosti menja sve aspekte života, pa tako i seksualni život. Međutim, tome je lako stati na kraj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Psihološkinje i stručnjakinje za seks dr. Nikki Goldstein i Kate Taylor slažu se kako je redovni seks među partnerima ključan za zdravlje njihove veze, ali i za zdravlje svakog od njih pojedinačno.  

Seks tako, smatraju obe, utiče na smanjenje stresa i raspoloženje, a objavljeno je i istraživanje koje je pokazalo koliko utiče na zdravlje - prema njemu, kod muškaraca starijih od 50 godina nedostatak seksa povećava i rizik od bolesti.

No, je li stvarno bitno u koje se vreme dana seksamo? Istraživanja kažu da jeste.

06:00 - za plodnost

Ako želite povećati svoje šanse za detetom, navijte alarm za seks u ranim jutarnjim satima. Prema naučnicima iz Ciriha, sperma je najzdravija odmah rano ujutro, a kvalitet joj tokom dana postupno opada. Dakle, vođenje ljubavi što je ranije moguće, moglo bi vam povećati šanse da trudnoću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Povećajte šanse za trudnoću

07:30 - za bolje seksualno zdravlje (muškarca)

Sigurno ste primetili kako su muškarci spremni za seks čim ujutro otvore oči. To bi moglo biti jer su nivoi testosterona najjači pre osam sati ujutro, a ako želite podstaknuti partnera da sledi taj svoj primarni instinkt, dugoročno bi vam se moglo isplatiti.

Naime, što se više seksaju u  mlađim godinama, to je manja verovatnost da će kako stare muškarci imati probleme sa erekcijom. 

Američka studija iz 2008. utvrdila je da muškarci koji se seksaju bar jednom nedeljno imaju puno manju verovatnoću da će nakon 50-te imati problem s erektilnom disfunkcijom, nego muškarci koji se nisu seksali toliko često. 

08:30 - za jači imunitet

Bilo koja vrsta seksualne aktivnosti pre podne jača imunološki sustav pa, ako tad još i niste spremni na seks, možete samo masturbirati ili 'pomoći' partneru, efekt je isti. 

Naime, redovno uzbuđenje ujutro podiže nivo imunoglobulina A u telu, antitela koje pomaže u borbi protiv infekcije.

12:00 - za smanjenje stresa

Američka studija pokazala je da redovni seks smanjuje sistolički krvni pritisak i količinu straha koji osećamo pre rešavanja bilo kojih aktivnosti ili zadataka kojih se pribojavamo. Studija kaže i da se nakon seksa lakše ispunjavaju složeni zadaci, poput npr. mentalne aritmetike.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

15:00 - za jače srce

Nivo hormona muškaraca i žena je u savršenoj sinhronizaciji, tako da oboje oslobađa istu količinu snažnog postkoitalnog hormona, oksitocina. On povećava osećaj naklonosti i poverenja među partnerima, a bitan je i za zdravlje jer podstiče ozdravljenje i snižava nivo kortizola za koji se smatra da doprinosi srčanim bolestima.

19:00 - za najbolji orgazam

Ovo se ne odnosi samo na vreme, već na seks nakon popodnevnog vežbanja. Naime, jedna je studija u Teksasu pokazala da su žene odmah nakon 20-minutnog vežbanja doživele 169 posto više protoka krvi u manje regije, što je dovelo do bržih i jačih orgazama.

Redovni orgazmi inače mogu sprečiti suvoću koja kod žena dolazi s godinama, pa čak i zaustaviti inkontinenciju.

20:00 - za veću inteligenciju

Studija iz Marilenda otkrila je da se zbog redovnog seksa s vremenom stvara više stanica u delu mozga hipokampusa, što je povezano sa sposobnosti zadržavanja informacija.

Šta je s roditeljima male dece koji se ne stignu seksati?

Budući da je kod parova koji su postali roditelji često jedan od većih problema u vezi upravo nedostatak vremena za seks, dr. Nikki Goldstein im poručuje:

RepublikaFoto: pixabay.com
Nađite vremena za seks

- Kod male je dece super to što rano idu spavati. A s obzirom da ih se većina usred noći probudi i dođe vam se javiti (i videti što radite) vreme nakon što ih tek odvedete u krevet najbolje je vrijeme za seks - napisala je na svom blogu. 

Ona kaže i da ćete, dok su deca mala i dok ste i iscrpljeni od brige, emocionalnu intimu s partnerom povratiti samo ako vam seks bude prioritet. Ako ste pak često neraspoloženi, preporučuje da pronađete način kako se s partnerom opet povezati, i to uz pomoć sitnih gestova poput držanja za ruke ili strastvenog ljubljenja.

-Nakon seksa će vam partner/ka hteti 'vratiti' zadovoljstvo koje ste mu pružili, a u krevet odlazi s ljubavlju umjesto s frustracijom jer ponovno mora spremati suđe - poručila je. 

Saveti dr. Nikki Goldstein za osvežavanje seksualnog života nakon rođenja dece

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Intimnost ne znači uvek seks 

Dr. Goldstein preporučuje držanje za ruke, ljubljenje i deljenje poslova kako biste jedno drugome pokazali da vam je stalo.

Seks na brzinu

Poručuje i da maksimalno iskoristite vreme koje imate za seks i da na to vreme gledate kao na nešto uzbudljivo.

Uživajte u vremenu koje vas dvoje imate nasamo

Umesto da odmah krenete obavljati zaostale kućne poslove, vreme nakon što deca odu u krevet iskoristite za seks jer ćete se tako ponovno zbližiti, rekla je Goldstein za The Sun.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading