Za seksualnu zavisnost je kriv ovaj hormon!

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

25.09.2019

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naime, u pitanju je hormon koji nas podstiče da se mazimo i razmenjujemo nežnosti sa partnerom - oksitocin.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uprkos tvrdnji da je jedan od 10 muškaraca i jedna od 12 žena zavisna od seksa, mnogi odbijaju da poveruju da je to zaista jedan od oblika zavisnosti i da zaista postoji kao takva. Naučnici su sada došli do saznanja zašto se ova zavisnost uopšte javlja i oni misle da je za to krivac porast hormona oksitocina u telu. Ovaj hormon neki nazivaju i "hormon maženja" i kažu da čini ljude bliskijima.

Oni koji imaju povišen hormon oksitocin u telu osećaće privlačnost prema nekoliko ljudi u isto vreme, što ih kompulsivno vodi u potragu za seksom, piše Dejli mejl (Daily Mail). Hormon čini i da seks bude uzbudljiviji.


Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Švedskoj obuhvatilo je 60 odraslih ljudi, uglavnom muškaraca, koji su tretirani zbog seksualne zavisnosti.

- Mnogi zavisnici ne mogu da kontrolišu svoje ponašanje i to može da ima negativan uticaj na njihove živote, od razorenih veza i brakova pa sve do depresije i anksioznosti - rekao je profesor Juši Jokinen.

Prema njegovim rečima, seksualna zavisnost je medicinska dijagnoza koja ima neurobiološki uzrok. Prošle godine Svetska zdravstvena organizacija proglasila je po prvi put zavisnost od seksa za mentalni poremećaj.

Ovo istraživanje imalo je za cilj da pokaže kako kognitivna bihevioralna terapija, koja smanjuje oksitocin, pomaže zavisnicima da promene svoje ponašanje i može da dovede do novog leka koji blokira ovaj problematičan hormon u ovim slučajevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading