Kako je prvi put, tako će biti i dalje koz život: Prvo seksualno iskustvo definiše naše emotivne veze

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

26.09.2019

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo seksualno iskustvo utiče na naše buduće veze i odnose u godinama koje dolaze. Psiholozi navode da kvalitet prvog seksualnog iskustva može da bude presudan za naše buduće veze osobe koje su prvi seks doživele sa nekim koga vole imaju veće šanse da kasnije u životu izgrade vezu koja će ih emotivno ispuniti.

Foto: Ilustracija

Američki naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovao 330 mlađih ispitanika oba pola, čiji je cilj bio da se utvrdi kako okolnosti pod kojima se stupa u seksualne odnose utiču na kasnije emotivne obrasce.

Od ispitanika se očekivalo da opišu kako su se osećali u trenutku svog prvog seksa - da li su bili uplašeni, osećali da partner na njih vrši pritisak, nakon toga osećali žaljenje zbog toga što se dogodilo, ili grižu savesti. Osim toga, trebalo je da kažu i da li su osećali bliskost sa partnerom, da li ih osoba sa kojom su u vezi voli i poštuje, i da li su nakon gubljenja nevinosti imali utisak da se nešto promenilo.

Osobe koje su učestvovale u ovom istraživanju ostale su anonimne, a zatim su zamoljene da tokom dve nedelje vode onlajn dnevnik u koji su upisivali detalje svojih seksualnih iskustava u tom periodu, kao i da ocene koliko su, generalno, zadovoljne svojim seksualnim životom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako prenosi "Dejli mejl", analizom dobijenih podataka naučnici su utvrdili da su osobe koje "prvi put" pamte kao lepo iskustvo kasnije u životu generalno zadovoljnije svojim emotivnim ali i seksualnim životom. 

- Rezultati do kojih smo došli pokazuju da prvo seksualno iskustvo može biti prekretnica u razvoju ličnosti, nešto što će odrediti naše buduće veze i našu seksualnost u godinama koje dolaze -  navodi doktorka Keri Smit sa Univerziteta u Misisipiju i dodaje:

- U suštini, prvi seks često umnogome određuje obrasce našeg mišljenja i ponašanja u sferi partnerskih odnosa, i utiče na način na koji ćemo doživljavati nova iskustva u životu. - stoji u ovoj opsežnoj analizi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading