Podmlađuje lice i jača kosu: Evo zašto je dobro da svakodnevno doživite barem jedan orgazam

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

24.05.2020

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučno je dokazano da nam orgazam pomaže da bolje spavamo, a može pozitivno da utiče i na naš imunološki sistem. Kako objašnjavaju seksualni terapeuti, tokom doživljavanja orgazma naš mozak oslobađa neurotransmitere i neuropeptide – stvari koje doprinose celokupnom fizičkom i emocionalnom blagostanju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bolje raspoloženje, bolji san i jači imunitet samo su neke od prednosti koje orgazam donosi i koje bi trebalo da iskoristimo, naročito u ovim stresnim vremenima.

Ovo su još neki benefiti koje nam donosi orgazam: 

Lepša koža

Kod orgazma se oslobađa hormon oksitocin, a smanjuje se nivo kortizola odnosno hormona stresa. Takve hemijske reakcije pozitivno utiču na naše raspoloženje i smiruju upalne procese u telu koji mogu da izazovu pojavu akni. Osim toga, kod orgazma se povećava dotok krvi i kiseonika u lice, pa koža deluje blistavije i zdravije.

Bolje samopouzdanje

Doživljavanje orgazma može vam pomoći da imate bolju sliku o sebi i o svom telu. Stručnjaci kažu da kod doživljavanja zadovoljstva zapravo stvaramo bolju sliku o sebi i svom izgledu. Ženama to omogućava da se bolje osećaju u sopstvenoj koži i da generalno budu zadovoljnije same sobom, te da više uživaju u seksualnom životu.

Poboljšava san

Bolji i kvalitetniji san zapravo je jedna od najvećih zdravstvenih beneficija orgazma, a sigurno ste i sami primetili da uvek nakon seksa lepše spavate. Za to postoji naučno objašnjenje: nakon seksa oslobađa se hormon prolaktin koji nam pomaže da se opustimo, te oksitocin i vazopresin koji nam pomažu da snažnije utonemo u san.

RepublikaFoto: pixabay.com
Koliko uživate u krevetu vidi se na vašem licu

Zdravija kosa

Osim na izgled kože, orgazam može pozitivno da utiče i na zdravlje vaše kose. Poboljšava cirkulaciju pa samim tim i prokrvljenost vlasišta, a rezultat toga je jača, sjajnija i zdravija kosa.

Mladolikost

Budući da orgazmi pomažu u snižavanju krvnog pritiska, na taj način usporavaju proces starenja. Kod doživljavanja orgazma povećava se i nivo estrogena, povećavajući kolagen, a to pomaže u održavanju mladolikosti kože. Osim toga, kvalitetniji san usporava pojavu bora i sitnih linija.

Bolji odnosi s partnerom

Činjenica je i da kod seksualnih odnosa jačamo i produbljujemo intimnost s partnerom, no istovremeno doživljavanje seksualnog vrhunca dodatno jača vezu, tvrde seksolozi. Redovan i kvalitetan seksualni život jedan je od najboljih načina za održavanje stabilnog odnosa.

Oslobađa od bola

Seksualna stimulacija i orgazam otpuštaju prirodne lekove protiv bolova u našem telu. Osim što ćemo se bolje osećati, oslobađanje oksitocina može da pomogne u ublažavanju glavobolje, menstrualnih grčeva pa čak i artritisa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading