NE POMAŽE NI PREZERVATIV: Ove ČETIRI polne bolesti se najlakše prenose!

Autor:

Lifestyle

23.06.2020

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovni zadatak prezervativa je sprečavanje prenošenje semena, čime se osim neželjene trudnoće, može sprečiti i prenošenje brojnih polnih bolesti. No postoje i polno prenosive bolesti kojima se možete zaraziti i uz uporabu prezervativa.

RepublikaFoto: twitter.com/DomBellan
Foto: Ilustracija

Kada se koristi pravilno i redovno, kondom uspešno sprečava prenošenje čestih polnih bolesti kao što su hepatitis B, hepatitis C, gonoreja, hlamidija i HIV.

To je zato što lateks od kojeg je kondom napravljen deluje kao neprobojna barijera koja ne propušta patogene čestice polno prenosivih bolesti. No, problem je u tome da se ne prenose sve polne bolesti preko semena, što znači da prezervativ možda neće biti dovoljna zaštita.

Preciznije, kod bolesti koje se mogu preneti i preko kože prezervativ neće delovati. Zbog toga je, ako ste seksualno aktivni, važno redovno se testirati čak i ako praktikujete siguran seks. Neke polno prenosive bolesti, ako se ne leče, mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje, poput neplodnosti i raka. "Zadovoljna.hr" donosi četiri najčešće bolesti kojima se možemo zaraziti i kada koristimo prezervativ.

1. Genitalni herpes

Ako se lezija herpesa nalazi na delu prepona ili karlice koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićene lezije. Doktori preporučuju apstinenciju kada imate vidljivo izbijanje herpesa (tada se herpes najlakše može preneti), ali treba imati na umu da se herpes može preneti i kada nema vidljivih simptoma.

Prezervativ nije dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 2, odnosno genitalnog herpesa, ni kod herpesa tipa 1, odnosno oralnog herpesa za koji se nedavno otkrilo da se može preneti i polnim putem. Zavisno od faze bolesti koja se može menjati, genitalni herpes može biti manje (kada nema vidljivih simptoma) ili izrazito zarazan (kada su na koži vidljivi mehurići), ističe ginekolog dr. Silva Babić za portal "Zadovoljna.hr".

Genitalni herpes može uzrokovati i vaginalnu bol. 

2. HPV

Humani papiloma virus najčešća je polno prenosiva bolest i ako ste seksualno aktivni, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku života biti izloženi HPV-u. Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, no neki nemaju nikakve vidljive spoljne simptome, zbog čega mnogi ljudi i ne znaju da imaju HPV. I ako ne postoje bradavice, HPV se može preneti preko kože.

Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati i rak vrata maternice, a iako postoje dokazi da korišćenje prezervativa smanjuje rizik od raka vrata maternice, ne postoje čvrsti dokazi da kondom sprečava prenošenje HPV-a.

Kod HPV-a. kao i kod herpesa. može se dogoditi da osoba godinama boluje bez ikakvih simptoma te da i ne zna da je bolesna, ali može prenijeti bolest partneru, upozorava dr. Silva Babić.

3. Stidne vaši

Stidne vaši nisu više tako česta bolest s obzirom na poboljšanje socijalnog standarda i higijene uopšte. Stidne vaši polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihovog postojanja prezervativ neće biti od nikakve pomoći.

Stidne vaši najviše se nalaze na stidnim dlačicama, a puno manje na međunožju, dodaje ginekolog dr. Silva Babić.

4. Sifilis

Sifilis se manifestuje kao čvrsta, okrugla i obično bezbolna rana, odnosno čir. Kao i kod herpesa, prezervativ štiti zavisno od toga gde se rana nalazi. Uporaba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir prekriven prezervativom, ali ako se nalazi na delu penisa koji nije zaštićen, može se preneti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading