Snižava holesterol, jača srce, poboljšava pamćenje: Evo zašto svaki dan treba da pojedete kašiku meda!

Autor: mondo.rs

Lifestyle

25.11.2018

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Med je jedno od "čuda prirode", pun enzima i nutrijenata koji obezbeđuju toliko pozitivnih efekata po zdravlje, da je logično što je odvajkada jedan od najpoznatijih narodnih lekova za... skoro sve.

Foto: pixabay.com

Jedna kašika meda ima 64 kalorije i 17 grama šećera (fruktoze, glukoze, maltoze i saharoze). Ali, ima i toliko vitamina i minerala, antioksidanata, da možete slobodno da ignorišete kalorije i šećer, sve dok se držite te jedne kašike u toku dana.

Šta možete da očekujete, ako počnete svakodnevno da uzimate malo meda:

Niži nivo holesterola

Pošto ne sadrži holesterol, a bogat je vitaminima, mineralima i drugim važnim nutrijentima, med snižava nivo lošeg holesterola.

Snažnije srce

Antioksidanti u medu su dobra prevencija nakupljanja plaka na zidovima arterija što vremenom dovodi do njihovog sužavanja, koje kao posledicu može imati glavobolje, ali i srčani i moždani udar.

Bolje pamćenje

Studije su pokazale da med poboljšava pamćenje, ublažava stres i obnavlja odbrambenu moć ćelija zahvaljujući antioksidantima koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zdraviji stomak

Snažno antiseptičko dejstvo meda je dobra prevencija problema sa varenjem. Svakodnevna konzumacija smanjuje broj loših baterija u crevima, i potpomaže zarastanje sitnih povreda sluznice, ukoliko one postoje.

Ten će vam biti lepši

Med je moćan antioksidant, pa će usporiti štetno dejstvo slobodnih radikala, samim tim i starenje, a antibakterijska svojstva će učiniti da se bubuljice ređe javljaju.

Osim toga, med sadrži sastojke koji su dokazano delotvorni u snižavanju rizika od pojedinih tipova kancera, ublažiće simptome prehlade i gripa zahvaljujući antibakterijskim svojstvima.

Ukoliko patite od nesanice, uznemireni ste i pod stresom, najbolji izbor je bagremov med, a ako imate problema sa disajnim putevima - lipov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading