KORTIKOSTEROIDI JEDINI LEK ZA MNOGE BOLESTI: Moćni, ali i opasni

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi medikamenti imaju brojne nuspojave, međutim, određenim navikama mogu se sprečiti ili umanjiti njihove štetne posledice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Moraju se uzimati u konsultaciji sa lekarom

Kortikosterodi su rasprostranjena vrsta lekova koja ima primenu u mnogim granama medicine. Koriste se kod autoimunih bolesti, to su one koje nisu do kraja razjašnjene, odnosno ne zna se tačno njihov uzrok niti način za stopostotno izlečenje. Međutim, kako objašnjava klinički farmakolog Olga Tufanova, iako pomažu kod mnogih tegoba kod kojih drugi lekovi ne pomažu, kortikosteroidi nose određene rizike.

NUSPOJAVE

- Kortikosteroidi su veštačka zamena za kortikosteroidne hormone, koje proizvode adrenalne žlezde. To su moćni lekovi koji mogu da poboljšaju simptome i dovedu do neverovatnih rezultata u lečenju velikog broja bolesti, ali i do teških neželjenih posledica. Njihova primena povezuje se sa teškim poremećajima metabolizma i spoljašnjim promenama - navodi Tufanova.

STARENJE KOŽE

Posledice njihove primene su brojne. Između ostalih, tu su anksioznost i depresija, kardiovaskularne smetnje poput zadržavanja tečnosti i povišenog krvnog pritiska, bolesti vida - katarakta i glaukom. Jedno od svojstava ovih lekova je da smanjuju stvaranje kolagena, koji doprinosi čvrstoći kože čak 30 odsto, pa je rezultat starenje kože. Kortikosteroidi smanjuju reakciju imunološkog sistema ako dođe do spoljne infekcije, dovode do pogoršanja stanja obolelih od osteoporoze, a pošto imaju efekat suprotan insulinu dovode do porasta nivoa šećera u krvi, rezistencije na insulin i u nekim slučajevima do pojave šećerne bolesti. Zbog toga se ovi lekovi, napominje Tufanova, ne smeju uzimati na sovoju ruku, već isključivo po savetu i uz konsultaciju s lekarom. Ipak, postoji nešto što i sami možete da uradite kako biste sprečili ili umanjili štetne posledice ovih lekova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading