Đokoviću smeta gluten, svima nam smeta gluten?! Istine i mitovi o hrani!

Autor: Republika, menshealth.rs

Lifestyle

16.02.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se saznalo da najbolji srpski sportista, najbolji ambasador naše zemlje, velika ljudina i svetski omiljena zvezda Novak Đoković ima problem sa glutenom - tako su svi Srbi počeli da imaju problem s glutenom. Niko na deklaracijama proizvoda ne gleda da li isti sadrže emulgatore i supstance koje izazivaju rak i ubijaju, ne - samo se gleda da li ima glutena! O, kakva greška i kakvo klasično naše preterivanje!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković je imao pravih problema s konzumiranjem glutena...

No, odmah da kažemo, ovo preterivanje se ne odnosi na osobe koje boluju od celijakije, teške intolerancije na gluten, ali to je stvarno mnogo, mnogo manji broj ljudi od bolesnika-pomodaraca, koji su najednom utripovali da će umreti odmah ako pojedu štogod što sadrži gluten.

Takođe, poslednjih godina "stručnjaci" gluten smatraju glavnim krivcem za brojne zdravstvene probleme, prvenstveno vezane uz probavu i gojaznost. Polako ljudi, ajde da se ne ložimo previše...

Izbegavanje glutena dobro za probavu - NE

Ne postoje pouzdani dokazi da će se naša probava poboljšati, ili zdravlje creva generalno, ako izbacimo gluten iz ishrane. Ako ne bolujete od celijakije, teške intolerancije na gluten, tada nema potrebe za izbegavanjem glutena. Osim toga, ako izbacite gluten u potpunosti, verovatno ćete u organizam unositi znatno manje vlakana, što može biti kobno za vašu probavu.

Gluten deblja - NE

Gluten nema nikakve veze sa vašom težinom. Debljanje, odnosno mršavljenje, zavisi o kvaliteti i količini hrane koju jedete i vašem životnom stilu. Ako ne vodite računa o hranjivim tvarima i kalorijskim vrednostima namirnica, debljaćete se bez obzira na gluten.

Hrana bez glutena je bolja i zdravija - NE

Namirnice bez glutena su skuplje i često manje zdravije od ostale hrane. Istraživanja pokazuju da bezrazložno izbegavanje glutena, na kraju može dovesti do povećanja telesne mase i lošije krvne slike. Naime, mnoge bezglutenske namirnice, poput kolača, hleba i testenine, sadrže više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija od uobičajenih namirnica. Takođe sadrže manje vlakana, proteina i drugih hranjivih supstanci.

Bezglutenska ishrana stvara energiju - DA, ali...

Neki tvrde da osećaju povećanje energije nakon izbacivanja glutena iz ishrane. To je čak i moguće ako pojedinac konzumira više voća i povrća, umesto visokokalorične hrane i prerađenih namirnica. Međutim, te namirnice ionako spadaju u zdravu prehranu, što automatski dovodi do povećanja energije.

Gluten uzrokuje rak - NE

Ne postoje medicinski dokazi da gluten uzrokuje rak. Gluten nikada nije bio povezan sa rakom u bilo kom istraživanju, dok puno drugih namirnica jeste. Jedini izuzetak je za osobe sa celijakijom. Naprotiv, trebali biste biti vrlo oprezni pri izbacivanju glutena jer namirnice sa glutenom, poput celovitih žitarica, sadrže vitamine i minerale koji štite od raka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading