Ovaj začin svi imamo u kuhinji: Leči nadimanje, upalne procese u organizmu i uništava bakterije!
Priroda je čuvar našeg zdravlja i za svaku tegobu nam daruje lek, a jedan začinska biljka koju često koristimo tokom priprema različitih jela ima neverovatno dejstvo po zdravlje digestivnog trakta i pomaže u prevenciji mnogih oboljenja.
Mirođija je začin koji svakom jelu daje sppecifičnu aromu i ukus, ali malo ko zna koliko je ova biljka dobra po zdravlje celog organizma.
Ova lekovita začinska biljka sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, antioksidanse i flavonide koji imaju protivupalno dejstvo i uspešna je u prevenciji virusa.
Istraživanja dokazuju da je mirođija delotvorna kod menstrualnih tegoba. Takođe, dokazano je da flavonidi, polifenoli i tanini koje biljka sadrži uspešno pomažu u prevenciji depresije. Studije su pokazale da sveži listovi mirođije sadrže važan antokidans monoterpen koji se snažno bori protiv uticaja slobodnih radikala i sprečava ozbiljne upalne procese u telu.
Blagodeti mirođije po zdravlje organizma su brojni: smanjuje loš holesterol, pomaže kod problematičnih ujeda insekata, uspešna je u prevenciji epilepsije, podstiče probavu pomoću korisnih masnih kiselina, reguliše nadimanje i gasove, ima antibakterijsko dejstvo.
Mnogi stručnjaci preporučuju čaj sa mirođijom u borbi protiv nadimanja, grčeva u stomaku, gasova i problema sa varenjem. Čaj se priprema tako što se 20 g plodova organske mirođije, anisa i kima pomeša, a zatim se jedan kašika dobijene čajne mešavine prelije sa 200 ml proključale vode. Poklopite čaj i ostavite da odstoji oko pola sata, pa ga procedite i popijte nakon obroka.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)