Prirodni eliksir za aktiviranje štitne žlezde: Pomešajte ove sastojke i napravite napitak koji će preporoditi vaš organizam!

Autor: Republika

Lifestyle

29.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz odgovarajuću ishranu, bogatu vitaminima B i A, uvrstite i ovaj zdravi napitak u svoj svakodnevni režim koji podstiče rad štitne žlezde.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Priprema:

 Zagrejte vodu na vatri i pre nego što počne da vri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok pomorandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitne žlezde, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je popularan lekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer zaista deluje. To uključuje i blagotvorno delovanje na štitnu žlezdu. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno pa sprečava upalne procese vezane uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lek – deluje antiupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Grejvs-Bazedovljeve bolesti.

Muskatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, a podstiče metabolizam.

Sok pomorandže bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Sadrži idealan odnos fruktoze i glukoze, kao i minerale magnezijum i kalijum. Pozitivno deluje na štitnu žlezdu i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminiše toksine iz tela i pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok je lekovit za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitna  žlezda reguliše metabolizam, a nizak nivo hormona usporava telo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Kada se ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Ako imate usporen rad štitne žlezde, pijte ovaj napitak svakodnevno. Takođe jedite hranu bogatu B kompleksom i gvožđem, te morsko povrće poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, šargarepe ili bundeve...

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbegavajte hranu koja može ometati rad štitne žlezde – brokoli, zelje, karfiol, kelj, spanać, repa, soja, kikiriki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading