REAGUJTE DOK NIJE KASNO: 5 simptoma da imate autoimunu bolest

Autor: Republika

Lifestyle

04.04.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Curenje iz nosa, promukao glas, zapušeni sinusi i povišena temperatura jasno ukazuju na to da imate prehladu, ali ima i opasnijih bolesti koje imaju skrivene simptome i teško ih je otkriti u početnoj fazi - autoimune bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Imunolog doktorka Džena Macioči otkrila je koji to simptomi mogu da budu posledica autoimune bolesti.

Autoimune bolesti su stanja kada vaš imuni sistem napada greškom zdrave ćelije u vašem organizmu. Imune ćelije, bela krvna zrnca, nose informacije da treba da uklone nešto što je u našem telu pogrešno procenjeno kao opasno.

Postoji preko 100 stanja koja mogu da budu označena kao autoimune bolesti i dok se sve smatraju kao autoimune greške i mogu da budu sve od sistemskih do onih koje pogađaju pojedine organe. Nastaju kao posledica loše kontrole imunog sistema, a mogu da imaju različite uzroke od onih iz spoljašnje okoline do genetskih.

Mnoga od ovih oboljenja imaju slične simptome, a doktorka ističe da su ovih 5 najčešći i najprepoznatljiviji.

Umor

Ovo je izuzetno subjektivan simptom, ali je hronični umor najčešći razlog zašto se neko uopšte i testira na autoimunu bolest. Umor je često simptom neke upale, naročito reumadoidnog artritisa. Ova vrsta umora ne nestaje kada se odmorite, jer je patološki pre nego psihološki.

Ukočenost i bol u zglobovima

Dešava se da s vremena na vreme osetimo ukočenost i bol u zglobovima, ali kada postane uobičajena i svakodnevna pojava, pogotovo u određenim delovima tela, može da utiče na kvalitet svakodnevnog života. Reumatoidni artritis je bolest za koju je ovo uobičajeni simptom.

Promene na koži

Kako je koža najveći organ, nema sumnje da neki simptomi mogu da ukazuju na autoimunu bolest koja pogađa kožu. Ovo može da bude simptom nekog poremećaja, ali i simptom skleroderme, vitiliga, psorijaze ili dermatomiozitisa.

Upala

Upala je odgovor tela kojim se ono štiti od bakterija i virusa tako što proizvodi bele krvne ćelije. Ukoliko je prisutna neka autoimuna bolest, imuni sistem će pokrenuti proces upale kako bi se izborio sa organizmima koji napadaju telo .

Otečene žlezde

Bilo da se telo bori sa infekcijom ili ne, sigurno ste ponekad primetili otok na vratu koji je osetljiv na dodir. Prema rečima doktorke ove žlezde poznate kao limfne žlezde ili limfni čvorovi mogu da oteknu kada se telo bori protiv neke infekcije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading