Kada dehidratacija uzme maha: Kako da znate da ste u velikom problemu?

Autor: menshealth

Lifestyle

08.04.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuno normalna stvar su sitne dehidracije tokom vežbanja zbog činjenice da se obilno znojimo”, smatra Rob Pikls, direktor CU Sports Medicine and Performance centra u Koloradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, ukoliko konstantno ne unosite dovoljno vode, to može da bude veliki problem.

- Prolongirana umerena dehidracija može biti vrlo štetna za rad našeg tela, posebno bubrega - dodaje on.

Ukoliko prepoznajte sledeće simptome, ne unosite dovoljno vode u organizam:

UBRZANI OTKUCAJI SRCA

Otkucaji srca se povećavaju s intenzitetom fizičke aktivnosti, pogotovo dužim treninzima. Ako primetite da vam je broj otkucaja skočio za 15 do 20 po minutu, postoji šansa da do toga dolazi zbog smanjenog protoka krvi u srce, što je rezultat dehidracije.

VRTOGLAVICA

Poznat vam je osećaj kada nakon ustajanja iz sedećeg položaja osetite naglu vrtoglavicu i zamračenje vida? Ta pojava se zove ortostatska ili posturalna hipotenzija i događa se zbog slabog dotoka krvi u glavu i slabe gustine krvi. Ako osetite ovu vrstu vrtoglavice u teretani, verovatno je reč o dehidraciji.

NEPRIJATAN MIRIS URINA

Intenzivan i neprijatan miris urina je još jedan znak rane dehidracije. Uvek je dobro da imate potrebu odlaska u toalet, ali u slučaju dehidracije to znači dodatno gubljenje tečnosti u telu. To izbegnite po svaku cenu i odmah u telo unosite dosta tečnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading