ZABORAVITE NA PIDŽAMU: 4 razloga zbog kojih treba da spavate potpuno goli

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

10.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako zvuči pomalo strano, spavanje bez odeće i te kako ima zdravstvenih benefita po organizam, a može da pomogne i kod gubljenja kilograma, tvrde stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Spavajte goli i budite zdraviji

Čini se da spavanje u pidžami ima više mana nego što smo svesni, a mnoga istraživanja pokazuju kako je iz više razloga dobro da smo skroz goli pod jorganom ili prekrivačem .

Mirnije ćete spavati

Nekoliko različitih istraživanja je tokom godina pokazalo da većina ljudi bolje spava na nižim nego na višim temperaturama.

- To je jer nam u snu telesna temperatura pada, a tada opada i nivo kortizola i melatonina u telu - objašnjava osnivačica portala "Sleep Like a Boss", Kristin Hansen.

Dobro je za vaginu

Naučnici na Kalifornijskom Institutu u Los Anđelesu dokazali su da spavanje u donjem vešu, posebno u uskim gaćicama i tangama, dovodi do stvaranja većeg broja bakterija. Zato je za žene zdravije da spavaju gole i da ne remete ionako osetljiv sistem "tamo dole". 

Dobro je za spermatozoide

Ako pokušavate da dobijete dete, bilo bi dobro da se partner skine pre no što legne u krevet, jer je nedavno finsko istraživanje pokazalo da kvalitet spermatozoida opada kad je muškarcima pretoplo za testise.

RepublikaFoto: pixabay.com
I muškarci treba da spavaju bez odeće

To je potvrdio i urolog Brajan Štajksner, koji je istakao da spavanje u gaćama povećava trenje, pa i mogućnost bakterijskih infekcija i iritacija. 

Pomaže u gubitku kilograma

Telo ima dve vrste masnoća, "bele" i "smeđe" koje generišu toplotu. One time pomažu da se salo brže topi dok spavamo. Za studiju koja je 2014. objavljena u medicinskom časopisu "Diabetes" naučnici su četiri meseca pratili pet muškaraca koji su spavali u sobama na različitim temperaturama.

Kod muškarca kojima je temperatura u sobi bila spuštena sa 23 na 18 stepeni Celzijusa, količina "smeđih" masnoća gotovo je udvostručena, pa su se masti brže topile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladeta

11.05.2019 20:37

Ima samo jedan razlog da se spava go, a i on relativno brzo prodje.