TRUDNICE, NIKAKO NE UZIMAJTE LEKOVE, pogotovo ove...

Autor: radiosarajevo.ba

Lifestyle

23.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolje bi bilo da dok ste trudni ne pijete nikakve lekove. Kako to često nije moguće, na neke posebno treba da obratite pažnju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Benzodijazepine nikako ne smete da pijete u trudnoći. Istraživanje je pokazalo da ako konzumirate ove lekove povećavate rizik od pobačaja duplo.

Najnovija studija pokazuje da su trudnice koje uzimaju grupu lekova koja se često prepisuje u lečenju anksioznosti i nesanice verovatno izložene većem riziku od pobačaja.

- Kanadski naučnici su proučavali ishod više od 160.000 ranih trudnoća i utvrdili da žene koje uzimaju benzodijazepine imaju gotovo dva puta veći rizik za pobačaj - navodi se u radu objavljenom u časopisu "JAMA Psychiatry".

Autor studije Anik Berard sa univerziteta Montreal neosporava da uznemirenost i poremećaje raspoloženja bi trebalo lečiti tokom trudnoće.

- S obzirom na učestalost uznemirenosti i poremećaja raspoloženja tokom trudnoće lekari bi trebalo da procene rizike upotrebe benzodijazepina u vreme postojanja alternativnih nefarmakoloških metoda lečenja poput psihoterapije - dodaje Berard.

Foto: Tanjug/J. MAMULA

Utvrdilo se da grupa benzodijazepina prelazi u posteljicu i da je povezana s određenim defektima ploda i problemima u održavanju trudnoće.

Ranije studije su takođe su povezale te lekove s rizikom od pobačaja, ali nije bilo jasno da li imaju svi lekovi iz te grupe isti rizik.

Naučnici su utvrdili da su trudnice koje su uzimale benzodijazepine rano u trudnoći imale 1,85 puta veće izglede za pobačaj u odnosu na žene koje nisu uzimale te lekove. Svaki oblik tih lekova bio je praćen rizikom pobačaja.

- Većina trudnica koristila je lekove oko dve nedelje, ali i to je bilo dovoljno za razvoj rizika - napominju u okviru istraživanja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading