DREVNI LEK ZA SVE I SVAŠTA: Zavidna uloga crnog kima u lečenju najtežih oboljenja

Autor:

Lifestyle

17.06.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U periodu kada su se koristili isključivo prirodni lekovi, crni kim imao je zavidnu ulogu u borbi protiv najtežih bolesti, a najčešće nadutost u stomaku, plućne bolesti, probleme sa mokrenjem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Semenke sadrže proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline

Reč je o samonikloj biljci, jedinoj koja se spominje u Kuranu i Bibliji, mada se u poslednje vreme sve više gaji u vrtovima i na njivama. Sitne crne semenke imaju idealan hemijski sastav, što ih čini superiornijim u odnosu na većinu ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, beta-karoten.

PROTIV ALERGIJA

Ulje ove drevne biljke pokazuje sjajne rezultate u borbi protiv alergija. Treba ga uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. Zbog svog hemijskog sastava, koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog delovanja omega-3 kiseline), potom na atopijski dermatitis (zbog omega-6 kiseline).

ZA SRCE

Kim deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Istraživanja su pokazala da primena ulja crnog kima dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na njega. Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa 2.

ULJE CRNOG KIMA

Ovo ulje možemo kupiti u apotekama ili u prodavnicama zdrave hrane

Bolovi u zglobovima

Zagrejanim uljem dva puta dnevno masirati bolno mesto.

Probavni problemi u vidu nadimanja

U 20 ml toplog mleka umešati kašičicu meda i dve kašičice ulja crnog kima. Uzimati tri puta dnevno pre jela.

Dijareja

Kašičicu ulja pomešati sa 20 ml jogurta, uzimati dva puta dnevno.

Ekcem

50 ml ulja crnog kima, 30 ml ulja nevena, 20 ml ulja pšeničnih klica, dodati 20 kapi lavande i osam kapi tamjana. Natapati obolele delove kože.

Astma, bronhitis i upala sinusa

Svako jutro pre doručka uzimati dve kašičice meda i jednu kašičicu ulja kima, sve pomešano sa izgnječenim belim lukom. Svakodnevno se inhalirati 15 minuta nad posudom vruće vode i rastopljenim uljem. Inhalacija bi trebalo da traje minimalno nedelju dana.

Prevencija bolesti

Kao preventivno sredstvo svakog dana bi trebalo da se uzima jednom dnevno 12 kapi.

RepublikaFoto: pixabay.com

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading