ETERIČNO ULJE: Prirodni antibiotik, otporan na bakterije

Autor:

Lifestyle

11.09.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snaga antibiotika opada jer bakterije brzo mutiraju i stvaraju rezistentnost, što nije slučaj kod etarskih ulja, pa ih možete bezbedno koristiti tokom dužeg perioda

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Mirišljavo i korisno

Etarska ulja su sve zastupljenija u svakodnevnom životu građana Srbije - naročito lepšeg pola. Nije stvar samo u mirisu, očaravajućim aromama savršeno čistih, terapeutskih etarskih ulja, već u njihovoj izuzetnoj delotvornosti.

Na primer, jedna mala bočica etarskog ulja lavande poslužiće nam kao prva pomoć kod svih vrsta bolova, neuralgije, povišenog krvnog pritiska i lupanja srca. Pritom, ona smiruje snažna osećanja, a posebno je delotvorna kod nesanice. Kada se primeni na koži, razblažena u nekom baznom ulju, izvrsna je za sve tipove kože, odlična protiv opekotina, modrica, akni, strija, ekcema, dermatitisa, uboda insekata. Za Srpski telegraf konsultant Mahariši aromaterapije Branko Čičić objašnjava blagotvorna dejstva eteričnih ulja i savetuje koja su najbolja za naše podneblje.

Ulja Mediterana

- Kad bi trebalo da napravim lični izbor, onda bi to bila ulja s našeg podneblja i Mediterana, uz jedan broj retkih, vrlo dragocenih ulja drugih meridijana. Dakle, "mojih" tridesetak ulja koje bi trebalo da imate u svojoj kućnoj apoteci: matičnjak, bosiljak, bergamot, kedar, kamilica nemačka, korijander, eukaliptus, morač, geranijum, đumbir, jasmin, lavanda, limun, majoran, pepermint, mira, neroli, palmarosa, pačuli, bor, ravensara, ruža, ruzmarin, muskatna žalfija, sandal, nard, čajevac, tamjan, timijan, zimzelen i ilang-ilang. Najdelotvornija su za infektivne tegobe, posebno respiratornog trakta, zatim za probleme s varenjem, bolovima i grčevima mišića i kostiju, PMS i menopauze, kardiovaskularnog sistema, limfnog sistema, reproduktivnog sistema, nervnog sistema - praktično, sve psihološke tegobe, kao i za brojna stanja kože - objašnjava Čičić.

Gotovo sva ulja poseduju antibakterijsku moć. Mnoga od njih su snažni antivirusni, antiparazitski i protivgljivični agensi. U njihovoj blizini virusi, bakterije i gljivice ne mogu da opstanu.

- Mnoga etarska ulja deluju kao prirodni antibiotici - s tom razlikom da snaga antibiotika opada - bakterije brzo mutiraju i stvaraju rezistentnost na antibiotike. Kod etarskih ulja to nije slučaj, bakterije nisu u stanju da razviju otpornost i stoga ih možete bezbedno koristiti tokom dužeg perioda - ističe Branko Čičić.

Bolje raspoloženje

Etarska ulja fantastično deluju na sva emocionalna i intelektualna stanja, na raspoloženje, motivaciju, koncentraciju, toleranciju i privrženost.

- Čulo mirisa je neposredno povezano s limbičkim sistemom, najstarijim delom našeg mozga, u kojem su pohranjena sećanja, emocije i izvesne autonomne funkcije. Kad impuls iz nervnih ćelija nosa stigne do limbičkog sistema - on deluje momentalno, bez kontrole ili cenzure svesnog dela mozga. Ona smiruju, relaksiraju, jačaju pamćenje i bistre um, i to se dešava za samo nekoliko minuta - objašnjava konsultant Mahariši aromaterapije.

Svako od nekoliko stotina stanja na koja deluju etarska ulja zahteva poseban pristup. Etarska ulja za tegobe respiratornog trakta koristimo posredstvom raspršivača, aromalampica, putem direktne inhalacije iz bočice ili tako što nakapamo nekoliko kapi na papirnu maramicu, pa ih udišemo. Kad je reč o koži, nanosimo ih čista ili razblažena na delove kože koje tretiramo, u uljima za masažu, posredstvom losiona, krema i u kupkama.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading