Ukoliko želite da živite duže od 100 godina evo kako treba da se hranite

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

07.10.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ishrana je, pored genetike, jedan od faktora koji najviše odlučuje životni vek ljudi – tako barem tvrdi biohemičar profesor Valter Longo, koji je osmislio dijetu dugovečnosti. Profesor Longo objašnjava da je najbolji način ishrane vegetarijanski, ali uz konzumiranje ribe i morskih plodova dva do tri puta nedeljno.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On takođe savetuje da ograničite unos proteina na 0,68 do 0,79 grama po kilogramu telesne težine, ali i da proteini koje unosite budu uglavnom biljnog porekla, uz malo ribe. Ipak, njegov savet je da uopšte ne unosite proteine životinjskog porekla, dakle ni iz crvenog, belog mesa i sira.

Longo smatra da nije dobro deliti namirnice na dobre i loše ugljene hidrate ili dobre i loše masti, već kaže da se treba fokusirati na vrstu i količinu. Na primer, savetuje da maksimalno smanjite unos loših masti i šećera, a da maksimalno povećate unos zdravih masti i složenih ugljenih hidrata.

Kada je reč o tome koliko obroka treba jesti, profesor Longo savetuje dva do tri obroka i zdravu, hranljivu užinu i dodaje da nema dokaza da duže žive oni koji jedu češće.

Ono što nikako ne savetuje je preskakanje doručka, jer se to povezuje sa većim rizikom od različitih bolesti. Takođe, smatra da je dobro da između večere i doručka sutradan prođe barem 12 sati i da ne bi trebalo da jedete tri do četiri sata pre spavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Profesor Longo tvrdi i da je dobro da jednom do dva puta godišnje – ako niste neuhranjeni ili bolesni – po pet dana unosite 800 do 1.000 kalorija dnevno, kako bi se organizam malo pročistio.

- To je dovoljno da telo pomisli da je u stanju izgladnjivanja i da počne da regeneriše unutrašnjost ćelija i da zamenjuje oštećene ćelije - kaže profesor Longo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading