OVO MOŽE DA VAM SPASE ŽIVOT! Lekovi za visok pritisak su efikasniji ako se piju u ovo doba dana

Autor: Republika

Lifestyle

27.10.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekovi za visok pritisak bolje štite od srčanog udara ako se uzimaju pre spavanja, a ne ujutro, tvrde naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com

Oni su pojasnili kako veruju da naš biološki sat određuje na koji ćemo način reagovati na lekove.

Istraživači kažu da krvni pritisak prirodno treba da bude niži dok se odmaramo noću, odnosno za vreme sna, te upozoravaju da ako je neprestano visok, pacijent spada u grupu osoba s povećanim rizikom od srčanog napada i srčanog udara.

Studija je obuhvatila više od 19.000 pacijenata koji su nasumično podeljeni u dve grupe. U jednoj su bili oni koji tablete uzimaju ujutro, a u drugoj oni koji ih piju uveče. Naučnici su pratili šta se događalo s njima u periodu od pet i više godina.

Kod pacijenata koji su terapiju uzimali uveče evidentiran je 50 odsto manji izgled za smrtni ishod ili srčani udar.

Pacijenti koji su uzimali lekove pre odlaska na spavanje imali su znatno niži prosečan krvni pritisak noću i tokom dana. Takođe, pritisak im je tokom noći bio niži nego kod pacijenata koji su tablete uzimali svako jutro.

- Da bi terapija koju pojedinci uzimaju za regulusanje krvog pritiska imala najbolje rezultate, tablete treba piti neposredno pre odlaska na spavanje - zaključuje autor istraživanja profesor Ramon Hermida sa Univerzieta Vigo u Španiji i dodaje da bi ovu informaciju lekari trebalo da prenesu svojim pacijentima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading