Dame, visoke štikle su lepe, ali mogu ozbiljno da vam naruše zdravlje

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

23.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja Američkog medicinskog udruženja za dečje bolesti ukazuju na to da čak 78 posto žena oseća bol dok nosi cipele s visokim potpeticama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Međutim, bol u stopalima nije jedina bol koju ćete doživeti.

Naime, nošenje cipela sa visokom štiklom može negativno da utiče i na ostale delove tela i da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Kada nosite visoke potpetice, vaše telo mora da održava ravnotežu. Da biste to učinili, donji deo leđa se gura napred, a poravnavanje kukova i kičme se menja. Vaši mišići kuka moraju stalno da se savijaju kako bi održali ravnotežu. A ako često i dugo nosite visoke potpetice, ti mišići će se skraćivati ​​i stezati. To, zauzvrat, može da dovede do bolova u kukovima.
Foto: pixabay.com

Nošenje visokih štikli tokođe vašu težinu pomera prema zglobovima. Tu najviše stradaju kolena. Naime, kolena se pomeraju napred kako bi održala ravnotežu, što vrši dodatni pritisak na njih. To može da uzrokuje osteoartritis. Uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobovima, ukočenost i ograničen raspon pokreta.


Vaša kičma je blago zakrivljena, to joj omogućava da smanji stres kretanja tela. Kada nosite cipele s visokim štiklama, leđa se u donjem delu krive što opterećuje kičmu, a poravnavanje kičme se menja, prenosi klix. To može da uzrokuje preteranu upotrebu mišića i bolove u leđima.

Anatomske promene kičme mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema. Na primer, može da dođe do foraminalne stenoze, bolova, slabosti mišića i grčeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading