Lekari potvrdili: Tuširanje hladnom vodom direktno utiče na zdravlje, jednu stvar ćete osetiti pri prvom ledenom iskustvu

Autor:

Lifestyle

31.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokazi iz istorije govore da su Stari Grci i Rimljani bili obožavaoci hladne kupke, a današnji stručnjaci takođe ističu njene prednosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Učinak hladnog tuširanja je da pozitivno deluje na kardiovaskularni, disajni i mišićno-koštani sistem. Hladna voda pruža nam jači imunitet, poboljšava mentalno zdravlje, pojačava rad metabolizma, pa potencijalno topi masti, koje sagorevaju kalorije u obliku toplote, a isto tako može da vas učini lepšim - tvrdi lekar i vanredni profesor na Univerzitetu Grinič u Londonu Abigejl Ričard. 

- Prva stvar koju ćete primetiti kada krenete da se tuširate hladnom vodom je iznenadni nagon za dubokim disanjem - objašnjava doktorka Ričard i dodaje da će se, usprkos početnom šoku, rad srca vrlo brzo normalizovati. 

 

 

- U tom trenutku imate puno krvi u središtu svog tela jer se oslobađa mnogo kiseonika, što znači da vaš mozak, srce i pluća rade dobro - objašnjava.

Isto tako, hladan jutarnji tuš pomaže vam da se brzo razbudite.

Zbog svih ovih dobrobiti za vaše telo, naterajte sebe povremeno na tuširanje hladnom vodom. Učinite uslugu svom telu, ojačajte svoje zdravlje i uštedite malo novca na račun za grejanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dr

31.01.2020 15:43

Tusirao sam se jedno vreme hladnom vodom i priznajem da nisam iskusio neke velike benefite, jos jedna šuplja priča

Odgovori 11 0
Vesna

31.01.2020 20:03

Nemojte vise da nas varate. Nekom mozda i prija hladan tus ali je za svako ljudsko bice zdrav. Ja sam godinama hladno-vruce tusirala noge jer sam imala hladna stopala pa mi lekar sporta savetovao tako. Poslednjih pet godina kad god bi se istusirala hladnom vodom ja sam se razbolela, prehladila pa 7 dana provela u krevetu.