Dostupna svima! Kada naiđete u prirodi na OVU biljku obavezno je uberite, veruje se da je najveća saveznica u borbi za čista pluća i bujnu kosu

Autor: Jovana Šipčić

Lifestyle

02.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopriva je jedna od najdostupnijih, ali i kako naš narod veruje najzdravijih biljaka, koje čak i sami možemo da nabavimo prilikom prolećne šetnje prirodom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Poznata je po velikom udelu minerala, kao što je gvožđe, a uz njega su tu i kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum i fosfor. Od vitamina su tu A, B2, C i K.

Protiv alergije

Čaj od koprive je snažan ekspektorans, što znači da uklanja sluz iz pluća kod upala disajnih puteva, a pomaže i kod astme. Oduvek se koristila kao lek protiv alergija, posebno kad je u pitanju peludna groznica. Naučna istraživanja potvrđuju da konstantno pijenje čaja od koprive ublažava simptome sezonske alergije poput kijanja i svraba uzrokovanih alergijskim rinitisom.

 

Kopriva se kombinuje s drugim biljkama za lečenje gihta, proliva i dizenterije, bolesti želuca, tankog i debelog creva i hemoroida.

Muškarcima je kopriva značajna zbog blagotvornog delovanja kod benignog povećanja prostate, koje uzrokuje otežano mokrenje, a žene su joj zahvalne zbog regulacije menstrualnih krvarenja.

U službi lepote

Žene vole koprivu i znaju koliko je korisna za očuvanje lepote i svežine. Posebno je cenjena u nezi kose. Konzumiranje koprive deluje blagotvorno na kosu i kožu iznutra, ali se kopriva može koristiti i u spoljnoj primeni.

RepublikaFoto: Photo by Jessica Dabrowski on Unsplash

Možete je dodati u kupku i to tako da je prvo ostavite da odstoji u loncu vrele vode pola sata. U nezi kose nezamenljiva je za jačanje korena i podsticanje rasta mlade kose. Jedan od poznatijih recepata za jačanje vlasišta je mešavina čaja od koprive i jabukovog sirćeta.

- Prelijte 500 g svežeg lista koprive s pola litre prokuvane vode. Ostavite pokriveno 15 minuta, a potom procedite. U tečnost dodajte 2 dl jabukovog sirćeta, pa je koristite tako što je umasirate u vlasište sat vremena pre pranja kose - savetuje ruska travarka Elena Feodorova Zitseva.

Uzima se i kod oštećenja jetre, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kožnih oboljenja, tumora slezine. Snižava šećer u krvi, smiruje živce, jača imunitet i bori se protiv virusnih i bakterijskih infekcija, a pomaže i protiv upala.

Kopriva je diuretik, pa pomaže da se brže i efikasnije rešimo toksina u telu. Isto svojstvo daje joj blagotvorno dejstvo kod bolesti mokraćnih puteva, bubrega i cistisa.

Narodni lekoviti ruski recepti od koprive

* Lečenje mokraćnih kanala

Čaj od koprive se može pripremiti od svežih ili suvih listova, stabljike ili korena koprive. Obično idu dve kašike koprive na dva decilitra provrele vode. Ako se pravi čaj sa svežim vrhovima biljke, postupak je nešto drugačiji. Oko 30 grama se kuva pet-šest minuta u šest decilitara vode. Ta količina je dovoljna za ispijanje jedne šoljice tri puta na dan, što je idealna doza za lečenje tegoba, kao što su deficit gvožđa, infekcije mokraćnih puteva i drugih, s tim da je za prevenciju dovoljna jedna šoljica na dan.

* Tinktura od koprive za jak imunitet

Tinktura od koprive se priprema od korena. Očišćeni i oprani koren iseći na sitne komadiće. Čistu teglu napuniti korenom gotovo do vrha (tri prsta manje), a potom u teglu sipati rakiju. Možete koristiti bilo koju jaku neutralnu rakiju, kao što je komovica ili loza. Tako pripremljena tegla bi trebalo da odstoji dve nedelje na tamnom, ali toplom mestu. Posle dve nedelje tinktura je spremna za ceđenje i korišćenje. Dozira se 20 kapi u čašu vode dnevno pre jela.

* Sok za zdravu krvnu sliku

Sok od koprive je idealan za popravljanje krvne slike i brzo nadoknađivanje gvožđa u organizmu. Dovoljno je mlade izdanke staviti u sokovnik ili potopiti oko 20 vrhova u litru vode. Ovako pripremljenom soku možemo dodati ceđene citruse zbog boljeg ukusa.

* Čorba od koprive

Sastojci: litar mleka, kg mladih kopriva, kisela pavlaka, 100 g brašna, 2 čena belog luka, malo maslaca, biber

Priprema:

Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasiran beli luk. Spustiti koprive, dodati mleko, malo vode, so i biber po ukusu. Kuvati 10 minuta. Služiti toplo.

Kopriva će biti prvi lek za kojim ćemo posegnuti kod slabokrvnosti i reume. Mast od koprive je izuzetno efikasna kod ublažavanja simptoma reume i artritisa, a koristi se i za lečenje akni, dermatoza, psorijaze, ekcema, lišajeva i upala na koži.

Inače, 100 g koprive sadrži od 80 do 140 mg vitamina C, što je više nego u pomorandži ili limunu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading