NOVA STUDIJA AMERIČKIH STRUČNJAKA: Kvalitetan san čuvar vašeg srca

Autor:

Lifestyle

10.03.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo istraživanje koje su sproveli američki naučnici navodi da osobe koje nemaju pravilan raspored spavanja rizikuju da im srce oboli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

 

U istraživanju koje je objavljeno u uglednom naučnom časopisu "Jorunal of the American College of Cardiology" navodi se da redovna fizička aktivnost, zdrav način ishrane i redovan san pomaže zdravlju srca.

Istraživanje je sprovedeno nad 2.000 osoba, muškaraca i žena starosnog doba od 45 do 84 godine, različitih rasa. Učesnicima u ovoj studiji na ruku je stavljen uređaj koji je pratio njihov ritam spavanja, a istraživanje je trajalo 5 godina. Tokom izvođenja studije, 111 učesnika je dobilo srčani udar i preminulo od raznih bolesti srca. Prema podacima do kojih su došli naučnici, oni nisu imali dobar ritam spavanja.

 

 

Rezultati koji su dobijeni tokom istraživanja naglašavaju važnost redovnog odlaska u krevet i kvalitetan san. U zaključku studije se navodi da, bez obzira na zdravu ishranu ili fizičku aktivnost, neredovan san je glavni faktor koji uzrokuje pojavu srčanih oboljenja.

- Nadamo se da će ovo naše istraživanje podići svest o tome koliko je bitno dobro i kvaliteno spavati zbog svog zdravlja - zaključuje doktor Tani Hang, a prenosi britanski Dejli meil.

 

 

Ranijim istraživanjima naučnici su otkrili da neredovan san menja nivo šećera u krvi, što može dovesti do pojave dijabetesa, pojave višeg nivoa lošeg holesterola i usporenog metabolizma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading