SZO GA IZBEGAVA: Pravi naziv koronavirusa uteruje strah u kosti

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

18.03.2020

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se novi soj korona virusa pojavio u svetu, organizacije i naučne ustanove nazvale su ga "virus Vuhana". Onda je "virus Vuhana" prešao u "kineski virus", a konačno je u naučnoj zajednici nazvan 2019-nCoV.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Konačno, tek 11. februara Svetska zdravstvena organizacija dala mu je ime Covid-19.

Da se razumemo, Covid-19 odnosi se na bolest. "Co" se odnosi na korona, "vi" na virus" i "d" na bolest (disease). Virus koji izaziva bolest je SARS-CoV-2 koji je imenovao Internacionalni institut za klasifikaciju virusa.

"SARS" u nazivu se odnosi na novi korona virus koji ima istu genetsku liniju kao virus SARS koji se pojavio 2002. godine.

Stoga virus koji inficira je SARS-CoV-2, a bolest koju izaziva je Covid-19.

Ali uprkos razlikama između jednog i drugog, SZO skoro nikada ovaj virus ne naziva SARS-CoV-2 već neprestano koriste termin Covid-19.

Rasprostranjena zabrinutost oko obeležavanja novog korona virusa naglašava koliko su zapaljiva kriza javnog zdravlja i geopolitička rivalstva mnogo jača od pukog prenošenja informacija, pa dok se vodi žestoka borba za sprečavanje epidemije, vodi se rasprava oko imena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako bismo virus koji izaziva Covid-19 zvali SARS-CoV-2 u svakodnevoj komunikaciji, onda bi došlo do straha da izaziva bolest SARS

Tako su iz SZO rekli da naziv "SARS-CoV-2" može imati nenamerne posledice, odnosno stvaranje nepotrebnih strahova, naročito u Aziji koju je najteže pogodila epidemija SARS-a 2003. godine.

- SARS-CoV-2 je tehnički termin za virologe u laboratorijama, dok je Covid-19 naziv koji će koristiti prosečna osoba - izjavio je izvršni direktor SZO Majkl Rian.

SZO je dodala da su morali da nađu ime koje se ne odnosi na geografski položaj, životinju ili pojedinca kao što je to bio MERS (Bliskoistočni teški respiratorni sindrom), koji je stigmatizovao čitav Bliski Istok. Isti slučaj je bio sa ptičijim i svinjskim gripom, ali i ebolom koja je dobila ime po istomenoj reci Ebola.

Drugo, SZO se plaši da ne dođe do zabune. Ako bismo virus koji izaziva Covid-19 zvali SARS-CoV-2 u svakodnevoj komunikaciji, onda bi došlo do straha da izaziva bolest SARS. Umesto toga, oni su predložili imenovanje humanog korona virusa 201 ili HCoV-19.

Međutim, kineski naučnici su smatrali da bi zadržavanje reči "SARS" u originalnom imenu virusa, trebalo da drži javnost budnom i na oprezu.

Bilo kako bilo, čini se da ga svi i dalje zovu korona virus, što je takođe pogrešno budući da su korona virusi oduvek postojali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading