NIKO NIJE BEZBEDAN! Koronavirus ne bira zato morate da se zaštitite čak i ako ste odličnog zdravlja, evo kako!

Autor: Republika

Lifestyle

20.03.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budite kod kuće što više možete! To je trenutno najvažniji savet lekara u zemljama gde se širi koronavirus. Iako mislite da ste odličnog zdravlja i u punoj snazi, nemojte biti ludo hrabri jer, u ovoj situaciji, svi su na udaru!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Što je manji međusobni kontakt, manji je i rizik od širenja novog virusa. Ne dovode se u pitanje samo masovni događaji već problem mogu predstavljati i bliskiji lični kontakti u manjim grupama.

Čak i ako ste zdravi i mislite da vas koronavirus ne bi životno ugrozio, socijalno distanciranje ne štiti samo vas već i one ranjivije koje biste mogli zaraziti. Evo što o tome kažu stručnjaci:

Kontaktirajte sa istim ljudima

Ne možete očekivati da ćete izbeći svaki kontakt s ljudima. Bez obzira na to da li se radi o privatnim ili poslovnim razlozima, s vremena na vreme ćete se susresti sa ljudima. Zdravstveni stručnjaci kažu da ograničite kontakte na iste rođake i prijatelje i izbegavate susrete s nepoznatima. To, između ostalog, epidemiolozima olakšava potragu u slučaju zaraze.

RepublikaFoto: Photo by Curology on Unsplash
Foto: Ilustracija

Držite razmak

Kad srećete druge ljude, držite razmak od najmanje jednog metra, po mogućnosti dva. Nemojte se rukovati i grliti. I, naravno, ono što uvek važi, dobro operite ruke.

Planirajte vreme izlaska

Ako možete, izbegavajte kupovinu u vreme najvećih gužvi i idite u prodavnice ili u apoteku kad je verovatnije da će biti prazne. Čak i ako restorani ili kafići u blizini vašeg doma ostanu otvoreni, stručnjaci savetuju da ih ne posećujete. Isto važi i za tržne centre i igrališta, zapravo sva javna mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izađite na svež vazduh

Sunčeva svetlost i kiseonik i dalje su važni. Fizičko i mentalno zdravlje pomažu u borbi s potencijalnom infekcijom. Idite u šetnju, lekari nisu protiv toga, samo držite razmak.

Izbegavajte bliski kontakt

Ako možete, dogovorite se s poslodavcem da radite od kuće. Ako to nije opcija, ima i drugih načina da smanjite rizik na način da kontakte održavate na minimumu. Okupljanja s prijateljima treba otkazati, venčanja odložiti... Vaš automobil i bicikl sada su sigurnije prevozno sredstvo od autobusa ili tramvaja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading