Očuvajte vitalnost! Jutarnja šetnja olakšava večernju zabranu kretanja

Autor: happzbsc

Lifestyle

21.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vežbanje i zdrava ishrana temelj su zdravog života. Većini ljudi savremeni život je nametnuo užurbani dnevni raspored u kome je malo mesta za brigu o svom telu. Teretane i rekreativni sportovi zamenili su šetnju u prirodi i boravak na otvorenom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nove mere Vlade Srbije u oštroj borbi protiv koronavirusa ograničile su, između ostalog, i kretanja stanovništva, pa samim time i boravak na otvorenom.

Razgovarali smo sa profesorima fizičkog vaspitanja kako bismo dobili savete na koji način negovati svoje telo i očuvati zdravlje u periodu ograničenog kretanja i većeg boravka u zatvorenom.

Profesori fizičke kulture složili su se u jednom:

- Najbolji vid fizičke aktivnosti je šetnja, jer se ne mora praktikovati svakodnevno, pa se savršeno kao vid rekreacije uklapa u vreme izolovanosti. Šetnja nije fizički naporna aktivnost za očuvanje našeg zdravlja - navode sagovornici.

Raznovrsna ishrana

Naši sagovornici potenciraju na važnosti unošenja kvalitetnih namirnica, i daju primat zdravoj i raznovrsnoj ishrani. Svakodnevno bi trebalo unositi sve što treba organizmu, preko proteina, masti, ugljenih hidrata.

Oni dalje ističu da, iako je zabrana kretanje od 20 do 05 sati, važno je da u ostalo vreme iskoristimo za boravak na otvorenom, pogotovo u jutarnjim časovima i to je od vitalnog značaja. Najbolje bi bilo, ukoliko imamo priliku, da odemo u obližnji park ili šumu. A i epidemiolozi savetuju da kada smo u prirodi ne može da budemo zaraženi virusom.

- S obzirom na to da se ne možemo kretati po svom nahođenju nakon 20 sati iskoristite jutarnju, vremenski dužu šetnju i upijajte njene neverovatne zdravstvene pogodnosti - naveo je nas sagovornik, apelujući da je u jutarnjim časovima koncentracija negativnih jona najveća, i to pozitivno utiče na naše raspoloženje i zdravlje. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je razlog više da iskoristite vreme van zabrane kretanja, i da ujutru jačate tonus vaših mišića na najzdraviji način i nahranite svoj um pozitivnim mislima. Naši sagovornici naveli su da boravak na otvorenom u jutarnjim časovima i šetnja imaju značajnu ulogu u borbi sa mnogim bolestima kao i prevenciji:

- Brzi hod može sprečiti dobijanje glaukoma, smanjuje rizik od demecije i od dobijanja raka creva, jača pluća i srce. Šetnja je verovali ili ne najbolji vid očuvanja mentalnog zdravlja i definisanja misica - navode profesori.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading