Čuva srce i opušta: Ovaj ukusni topli napitak treba da pijete svakoga dana

Autor:

Lifestyle

07.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je izuzetno bogat flavonoidima, biljnim jedinjenjima koje čuvaju zdravlje vena i krvnih sudova.

RepublikaFoto: Photo by Amanda Lins on Unsplash
Foto: Ilustracija

Iako su lekovita svojstva kakaoa bila poznata od ranije, istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da kakao, pored zdravlja srca, doprinosi i lepšem i zdravijem izgledu kože.

Žene koje su tri meseca, svakodnevno, pile šoljicu kakaoa, dobile su nežniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca, manje osetljivu kožu, rezultati su do kojih su došli naučnici.

Istraživanja su takođe potvrdila i da kakao podstiče mozak da stvara endorfin, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja. U ovome možda leži odgovor zašto depresivni ljudi imaju toliko veliku potrebu za slatkišima, naročito čokoladom. Ali, čokolada goji i puna je šećera, tako da ukoliko u nekom trenutku lošeg raspoloženja imate želju za slatkim, popijte šoljicu ukusnog i zdravog kakaa.

Istraživanja koja su nedavno sprovedena pokazala su da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Dnevna šolja ovog napitka sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška, koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.

Sve ovo su jaki razlozi da dan započnete, ili završite, toplim napitkom karakterističnog ukusa koje će vas opustiti i sačuvati vaše zdravlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading