POSLUŠAJTE ORGANIZAM: Ovi signali upućuju na nedostatak vitamina

Autor:

Lifestyle

01.11.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji niz signala koji ukazuju na to da vam fali određeni vitamin u organizmu. Tako, kada vam zafali vitamin D, osećaćete hroničan umor, dok će pojava guščije kože ukazati na nedostatak cinka i vitamina A.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Umor je povezan sa nedostatkom vitamina

Da biste nadoknadili izgubljene vitamine i minerale i tako otklonili ove simptome, dovoljno je da češće konzumirate namirnice koje u sebi sadrže ono što vam nedostaje i tako sprečite ozbiljne posledice po zdravlje.

HRONIČNI UMOR

Hronični umor je danas ne tako retka pojava. Verovatno vam se često dešava da, i kada ste naspavani, osećate umor i bezvoljni ste. Uzrok tome je nedostatak vitamina D.

 

 

Kada se količina ovog vitamina spusti ispod granice, nadomestite ga boravkom na svežem vazduhu. Što se tiče ishrane, potrudite se da unosite više mlečnih proizvoda, kao i bademovo i sojino mleko.

Sardine i pečurke su takođe odlične namirnice u borbi protiv umora.

ISPUCALE USNE

Ako vašem organizmu nedostaje vitamina B12, primetićete afte u ustima ili pukotine na njima. Ako već imate ovaj problem, trebalo bi da jedete što više mesa, posebno pileća prsa, ribu, morske plodove, jaja, ali i mlečne proizvode.

GUŠČIJA KOŽA

Manjak cinka i vitamina A manifestuje se na koži tako što ona izgleda hrapavo, poput guščije.

Oni su neophodni za zdravlje kože i igraju ključnu ulogu u zarastanju rana.

Cink ćete nadomestiti ako povećate unos humusa i semenki bundeve, dok vitamina A ima u ulju riblje jetre i drugoj životinjskoj jetri, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, kao i slatkom krompiru.

GRČEVI U NOGAMA

Moguće je da vam nedostaju magnezijum i kalcijum.

Naime, magnezijum zajedno sa kalcijumom čini elektrolite neophodne za kontrakciju mišića.

Tako, kada ih ponestane u telu, dolazi do grčenja samih mišića.

Da biste se oslobodili ovog neprijatnog osećaja, preporučuje se pojačan unos semenki bundeve, banana i avokada, koji su bogati magnezijumom, kao i bademovog mleka. Razne vrste sireva takođe su dobar izvor kalcijuma.

 

 

ZATVOR

Postoji mnogo uzroka zatvora i neredovne stolice, a među njima je i nedostatak vlakana i magnezijuma. Odrasli ljudi generalno ne unose dovoljnu količinu magnezijuma, koji ima ulogu da provlači stolicu kroz creva.

Osim namirnica punih magnezijuma, možete da uzimate i magnezijum citrat od 120 mg dok se stanje ne poboljša. Takođe, ne zaboravite i vlakna, koja možete da nađete u jabukama i brokoliju.

CRTE NA NOKTIMA

Neadekvatna kiselina želuca nije povezana s nedostatkom vitamina, ali može da utiče na apsorpciju hranljivih materija, vitamina i minerala iz namirnica koje unosimo. Shodno tome, uzmite čašu vode sa kašikom sirćeta i rešićete problem sa želucem.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina ispoljava se i perutanjem kože na laktovima, pa se preporučuje da jednom nedeljno unosite ribu. Za zdravu kožu na temenu važne su i druge masne kiseline, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), koje ima u orasima i lanenim semenkama.

MODRICE NA NOGAMA 

Ako se svaki vaš udarac o ivicu stola završi velikom modricom, znači da vam nedostaje vitamin C. Naime, ovaj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, a modrice mogu da budu i znak oslabljenih kapilara. Jagode, brokoli i mango sadrže više vitamina C nego limun ili pomorandže.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading