ŠTEDITE NOVAC, TROŠITE ZDRAVLJE: Ukrasi lošeg kvaliteta opasnost u kući!

Lifestyle

13.12.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lampice, figurice, svetleći lampioni i drugi šareni ukrasi za jelku, osim što ulepšavaju kućni ambijent i upotpunjuju novogodišnju atmosferu, nažalost, mogu biti i veoma opasni, posebno po decu, a neki od njih su čak i kancerogeni, pa verovali ili ne, mogu uzrokovati i pojavu oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ukrasi mogu biti jako opasni po zdravlje

Iako su mnogi spremni da daju i do nekoliko hiljada dinara samo za jelku i ukrase, postoje i oni građani koji kupuju najjeftinije novogodišnje ukrase na ulici, pijaci ili u kineskim radnjama.

Takvi ukrasi, prema rečima stručnjaka, toliko su loše proizvodnje da mogu da izazovu požar ili strujni udar, a neki od njih napravljeni su od kancerogenih materijala.

- Građani nikako ne smeju kupovati novogodišnje ukrase na ulici ili kod Kineza jer ti artikli nisu prošli proveru. Posebno ljudi koji imaju decu moraju da vode računa i da kupuju u prodavnicama jer kinski ukrasi mogu u svom sastavu imati kancerogene materije. Magacini u kojima se čuvaju mesecima, a neki i godinama, puni su glodara, pa mogu biti zaraženi ešerihijom koli ili nekim drugim opasnim bakterijama koje dolaze iz fekalija. Ako kupujete ove ukrase na neproverenim mestima, deca ih mogu staviti u usta i zaraziti se - upozorava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On ističe da svi proizvodi, uključujući i ukrase za jelku, koji nisu iz prodavnice, moraju da imaju znak usaglašenosti.

- Svaki kupac ima pravo da traži taj sertifikat koji izdaje Ministarstvo trgovine. Osim što su opasni po zdravlje, ukrasi lošeg kvaliteta su masovno neispravni, mogu da eksplodiraju, poput kineskih lampica ili da puknu i da uzrokuju teške povrede - kaže Papović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading