RUSKI PEDIJATAR OTKRIVA: Ne utopljavajte decu da bi im ojačali imunitet

Lifestyle

28.12.2017

05:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravlje i imunitet deteta formiraju se načinom života, kaže čuveni ruski pedijatar dr Jevgenij Komarovski. On upozorava roditelje na to da decu ne pretopljavaju, da stimulišu fizičku aktivnost, ne drže decu u sterilnim uslovima i da im ni slučajno ne daju "čarobne" tablete za jačanje imuniteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stimulišite decu na fizičku aktivnost i ne držite ih u sterilnim uslovima

Problem savremenih roditelja jeste što većina njih veruje da postoji lek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod dece. Ruski pedijatar Komarovski tvrdi da roditelji masovno prave istu grešku.

- Ako želite da vaše dete ne boluje, da se brzo i lako adaptira na životne uslove i okolnosti koje se jako brzo menjaju, onda pre svega ne dozvolite da dete bude pretoplo odeveno, nemojte ga previše hraniti, stimulišite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte ga držati u sterilnim uslovima. Sa decom provodite više vremena na svežem vazduhu i nemojte im davati "čarobne" tablete za jačanje imuniteta. Njima su potrebni najviše mama i tata - kaže dr Komarovski, koji je i autor mnogih knjiga o nezi dece.

On ističe da je tipična zabluda to što je većina odraslih ubeđena da postoji lek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod dece.

- Takvi lekovi ne postoje, a ono što je u apotekama, to su "šarene laže". Upotreba tih preparata služi samo da roditelji mogu da "lupe recku" da su učinili nešto dobro za svoje dete. Drugi cilj prodavanja takvih lekova jeste da se napune džepovi proizvođačima - objašnjava ruski pedijatar.

Zdravlje i imunitet deteta najpre se, prema njegovim rečima, formiraju načinom života.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading