JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ORGANA: Evo kako svakodnevno uništavate svoju jetru!

Autor:

Lifestyle

06.03.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jetra je jedan od ključnih organa, a glavna funkcija je eliminacija toksina iz našeg organizma. Ona filtrira krv iz creva i obrađuje hranljive materije koje se pretvaraju u energiju, tako da se bez ovoga organa ne može živeti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Budite u pokretu

Alkohol je najveći neprijatelj i među glavnim uzročnicima ciroze jetre, ali postoje i brojne druge stvari koje loše utiču na jetru, a da to možda niste znali.

Prejedanje prerađenom hranom – Takva hrana prepuna je masnoća i konzervansa koji oštećuju jetru, a preterano masna hrana može da dovede i do bolesti masne jetre koja je opasna koliko i zvuči.

Ne vežbate – Uravnotežena i zdrava ishrana ključna je za zdravlje organizma, ali je vrlo važno i održati telo u formi. Vežbanjem se redukuje količina ugljenih hidrata iz tela, pa tako i smanjuje količina koja se taloži u jetri.

RepublikaFoto: pixabay.com

Malo ste deblji – Svima je jasno da je gojaznost opasna, ali iako možda nemate baš takvih problema, višak sala ipak imate. Jasno je da ne mogu svi da imaju savršenu liniju, ali morate da znate da gojaznost takođe loše utiče na vaše organe, posebno jetru. Gojazne osobe često pate od nealkoholnog steatohepatitisa, sindroma koji izaziva oštećenje jetre, a javlja se najčešće kod žena srednjeg doba s prekomernom težinom.

Preterujete s lekovima – Mnogi lekovi koje pijete za bolove, upale, zatvor, nesanicu i slično sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol koji, ako ga uzimate previše, dovodi do oštećenja jetre. Zbog toga je važno da čitate sastojke leka koji pijete jer možda ne znate u kojim količinama unosite spomenuti sastojak.

Dodaci za mršavljenje – Nije naučno dokazano da bilo koji od dodataka za mršavljenje, na primer oni u tabletama, zaista i pomažu pri gubitku težine. Ali poznato je da takvi dodaci mogu da budu izuzetno opasni za jetru.

Lekovi na recept – Kao i oni iz slobodne prodaje, i lekovi na recept imaju negativan efekat na jetru. Najštetniji su antibiotici i lekovi za suzbijanje napada koji dovode do oštećenja jetre ako se uzimaju u preteranim količinama. Kada pijete antibiotike, morate da pazite na to kako se osećate, pa ako primetite bilo kakve promene, javite se lekaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading