AKO IMATE OVAJ PARAMETAR U KRVI U OPASNOSTI STE: Jetra i žuč su na UDARU, stradaju ORGANI!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.04.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove vrednosti su ozbiljno upozorenje!

AKO IMATE OVAJ PARAMETAR U KRVI U OPASNOSTI STE: Jetra i žuč su na UDARU, stradaju ORGANI!

Foto: Shutterstock

Bilirubin u krvi može biti pokazatelj problema u organizmu, a njegove vrednosti mogu ukazivati na neregularnosti u funkcionisanju jetre ili žučne kese. Postoje određene vrednosti unutar kojih bi trebalo da se nalazi bilirubin diretta i bilirubin totale, a njihovo prekoračenje može ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme. Povišene vrednosti bilirubina mogu biti povezane sa problemima u funkcionisanju jetre, žučne kese, kao i sa Gilbertovim sindromom.

Kako postupiti u slučaju povišenih vrednosti bilirubina?

Ukoliko laboratorijski nalazi pokazuju povišene vrednosti bilirubina, važno je obratiti se lekaru i zatražiti dodatne preglede, poput ultrazvuka jetre i žučne kese. U slučaju značajnog povećanja vrednosti bilirubina, može postojati ozbiljniji problem sa ovim organima. Ukoliko se ultrazvukom utvrdi da su jetra i žučna kesa u redu, postoji mogućnost da osoba pati od Gilbertovog sindroma, koji se manifestuje povišenim nivoom bilirubina u krvi, piše "Stetoskop.info"

Republika

Foto: Unsplash/Yunus Tuğ

Obavezno obratite pažnju


Kako se nositi sa Gilbertovim sindromom?

Gilbertov sindrom je genetski uslovljeno stanje koje može rezultirati povišenim nivoom bilirubina u krvi. Osobe sa ovim sindromom mogu pomoći svom organizmu tako što će se više odmarati, izbegavati alkohol i gazirana pića, voditi računa o fizičkim naporima i paziti da ne dođu u stanje dehidratacije ili teške gladi. Važno je napomenuti da je ova bolest bezopasna i da se prenosi genetski, te se preporučuje zdrav način života kao podrška organizmu u metaboličkom procesu bilirubina.

Šta može uticati na povećanje nivoa bilirubina?

Pored potencijalnih zdravstvenih problema, nivo bilirubina može biti povišen i usled nedostatka sna, fizičkog napora, redovnog treniranja ili upotrebe određenih suplemenata i supstanci poput alkohola i droga. Ukoliko se osoba prepozna u ovoj grupi, važno je da prestane sa lošim navikama, vodi zdrav život i nakon određenog vremena ponovi laboratorijske nalaze.

Na osnovu ovih informacija, važno je da osobe sa povišenim nivoom bilirubina u krvi potraže medicinsku pomoć i prate savete lekara kako bi održali zdravlje jetre i žučne kese, ili se prilagodili životnom stilu ukoliko imaju Gilbertov sindrom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading