TRI SIMPTOMA BOLESTI SA KOJOM SE BORI VEDRANA RUDAN: Na jedan treba HITNO reagovati!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptome koje je važno na vreme uočiti.

TRI SIMPTOMA BOLESTI SA KOJOM SE BORI VEDRANA RUDAN: Na jedan treba HITNO reagovati!

Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Vedrani Rudan je u 75. godini dijagnostikovan rak jetre.

Jetra je najveći unutrašnji organ. Obavlja nekoliko kritičnih funkcija da pomogne vašem telu da eliminiše otpad, apsorbuje hranljive materije i zaceljuje rane.

Ona se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, odmah ispod rebara. Odgovorna je za proizvodnju žuči, koja je supstanca koja vam pomaže da varite masti, vitamine i druge hranljive materije. Ovaj vitalni organ takođe skladišti hranljive materije kao što je glukoza tako da ostanete hranjeni u trenucima kada ne jedete. Takođe, razgrađuje lekove i toksine.

Kada se rak razvije u jetri, on uništava ćelije jetre i ometa sposobnost jetre da funkcioniše kako se očekuje.

Rak jetre se generalno klasifikuje kao primarni ili sekundarni. Primarni rak jetre počinje u ćelijama jetre. Sekundarni rak jetre nastaje kada se ćelije iz drugog organa šire u jetru ili metastaziraju.

Za razliku od drugih ćelija u vašem telu, ćelije raka mogu da se odvoje od primarnog mesta ili mesta gde je rak počeo, piše "Heltlajn".

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Vedrana Rudan je obolela od raka jetre

"Cancer Research UK" navodi da se u predelu želuca javljaju tri manje očigledna simptoma: 

  • nadutost stomaka
  • bol u stomaku
  • izraslina na desnoj strani stomaka

- Moguće je da zbog raka koji raste jetra postaje veća te uzrokuje oticanje s desne strane stomaka. Rak (ili ciroza) povećava pritisak u jetri uzrokujući povratak krvi u venama, a to pak dovodi do curenja tečnosti iz vena u trbušnu duplju (ascites – nakupljanje tečnosti u peritonealnoj dupljil). Povećan pritisak u venama može ih učiniti otečenim pa mogu postati vidljive ispod površine trbuha. Do pojave ascitesa može doći i kad jetra ne proizvodi dovoljno proteina albumina - pojašnjavaju iz organizacije "Cancer Research UK" te ističu da otečen stomak može uzrokovati nelagodu i bol, gubitak apetita ili brz osećaj sitosti.

Poznatiji simptomi raka jetre su:

  • gubitak telesne težine
  • žućkasta boja kože i beonjače
  • svrab
  • mučnina
  • gubitak apetita i osećaj sitosti nakon samo nekoliko zalogaja hrane
  • bol u desnom ramenu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading