RUSI PORUČUJU: Kopriva ublažava simptome menopauze

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akušer-ginekolog Ekaterina Sokolova Igorevna savetuje kako da se oslobodite neugodnosti kao što su valunzi, noćno znojenje, glavobolja, nesanica, depresija, koje izaziva ovo stanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kopriva je čudesna biljka koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema

Menopauza je za svaku ženu jedinstveno iskustvo, ali prvo sa čime se većina žena u klimaksu susreće su nepravilnosti menstrualnog ciklusa i talasi vrućine (valunzi, fumade). U početku ciklusi mogu postati kraći, pa žena ima više ciklusa u godini. Kasnije menstrualni ciklusi najčešće postaju duži (manje ciklusa u godini), mogu povremeno izostati i zatim se ponovo za izvesno vreme pojaviti sve dok ne nestanu. Menopauza u proseku traje četiri, pet godina, mada neki simptomi traju i do 10 godina.

Foto: pixabay.com

OKIDAČ ZA DEPRESIJU

Iako menopauza nije bolest, već potpuno normalan prirodni proces, ona može stvoriti ne samo fizičke već i psihološke nelagodnosti, ometajući normalan proces komunikacije s drugima, kaže Sokolova Ekatarina Igorevna, akušer-ginekolog. Mnogi pacijenti se žale na povećanu anksioznost, razdražljivost, poremećaj spavanja, umor. Procenjuje se da 70 odsto žena kroz klimaks prolazi sa neugodnim simptomima, od kojih su najrasprostranjeniji valunzi, noćno znojenje, glavobolja, nesanica, depresija. Umesto da se kljukate hormonskim tabletama, bolje je da neprijatnosti izazvane menopauzom ublažite prirodnim lekovima.

PRIRODNI LEKOVI

 

Kopriva

Kopriva je čudesna biljka koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe menopauze. Ova biljka neguje endokrini sistem, koji je odgovoran za rad hormona. Odličan je izvor kalcijuma, magnezijuma, hroma i drugih važnih nutrijenata neophodnih ženama u menopauzi. Možete je koristiti u salatama, praviti od nje zelene kašaste sokove, kuvati je kao lisnato povrće ili praviti čaj. Preporučuje se da pijete dve čaše čaja od koprive dnevno.

Ulje žutog noćurka

Zahvaljujući gama linolenskoj kiselini, utiče na regulaciju određenih hormona, te održava optimalno zdravlje ženskog organizma u periodu menopauze. Pije se prema uputstvu proizvođača.

Bela imela

Odlično prirodno sredstvo za regulaciju hormonskih poremećaja. Pored toga što utiče na hormone, reguliše cirkulaciju, krvni pritisak, ublažava glavobolju, nesanicu, umor, osećaj bezvoljnosti, odnosno sve simptome menopauze. Najbolje je eliksir kupiti u specijalizovanim prodavnicama i pridržavati se uputstva jer biljka ima snažno dejstvo, pa se ne sme prekoračiti propisana doza.

Konopljika

Poznata kao biljka sa hormonskim delovanjem, koje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona. Time se uspostavlja ravnoteža progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu. Studija koja je upoređivala delotvornost ovog biljnog preparata i antidepresiva pokazala je da konopljika ima povoljno delovanje na simptome kao što su promena ponašanja, ljutnja, nesanica, jednako kao i sintetički antidepresivi. Kod većih hormonskih poremećaja preporučuje se uzimanje 40 kapi tinkture s vodom.

Poljska preslica

Poljsku preslicu koristili su još Grci i Rimljani. Ova biljka bogata je glikozidima i čuva zdravlje hormonalnog sistema zbog čega se posebno preporučuje ženamu menopauzi. Poljska preslica može sprečiti valove vrućine, nadutost i umor.

Potrebno je:

  • kašičica suve preslice
  • šolja tople vode (250 ml)

Suvu preslicu preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro čaj procediti i podgrejati. Može se zasladiti medom ili dodati limun po želji, pa popiti pola sata od zagrevanja.

Foto: pixabay.com

Klimaks čaj

Sastojci: Vrkuta, hajdučka trava, crvena detelina, kamilica, žalfija, lavanda, anđelika. Na litar vode staviti malu kašičicu mešavine, pustiti da vri jedan minut, pa nakon pet minuta procediti. Piti pomalo ceo dan. Ako volite sladak čaj, dodajte malo korena sladića, koji takođe ima jako delovanje na hormonalnu ravnotežu.

Tinktura

Pomešati pola litra 70% alkohola, 100 grama matičnjaka i hmelja. Ostaviti da odstoji dve nedelje, pa procediti. Dnevno piti 30-50 kapi tinkture u šolji čaja ili čaši vode.

Kupka

Uveče pripremiti toplu kupku za noge. U vodu dodati kašićicu morske soli i decilitar jabukovog sirćeta pa umočiti noge na 15 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading