RUSKI GINEKOLOG O LEČENJU MIOMA: Bolna menstruacija prvi signal za uzbunu

Autor:

Lifestyle

11.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Višestruki tumor, kako lekari nazivaju ovu pojavu, često se javlja nakon stresnih situacija: razvoda, gubitka drage osobe, otkaza na poslu, a mogu uzrokovati prekomerno menstrualno krvarenje, anemiju, neplodnost i i spontani pobačaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bolest se vraća kod žena koje posle uklanjanja mioma ne promene način života

Miom je benigni tumor materice. Bezopasan je u smislu da ne može doći do pojave metastaza i širenja u druge organe, ali može dovesti do prekomernog menstrualnog krvarenja, anemije, neplodnosti i spontanog pobačaja.

Miom se često nalazi na spoljašnjem zidu materice, a nekad je i unutar nje. Kada raste, može da vrši pritisak na okolne organe, poput bešike.

Najveći težio osam kilograma

- Damama kojima se dijagnostikuje miom odmah izgovorimo dve važne stvari. Jedna je dobra: miom se ne razvija u maligni tumor, a druga je loša: ako postoji jedna lokacija, sačekajte drugu i treću... Ne zovu lekari miom bez razloga višestrukim tumorom - kaže ginekolog Larisa Nikolajevna.

Nekada, dodaje ona, miom se smatrao bolešću sredovečnih žena, a sada je sve češći kod mlađih. Koliko mogu narasti, pokazuje i to da je Nikolajevna kod jedne pacijentkinje izvadila miom težak osam kilograma!

Foto: pixabay.com

- Bolest se često javlja bez simptoma. Obično se otkrije tek kada pacijentkinje dođu kod lekara, zbog čega su redovni pregledi veoma važni. Ponekad se bolest manifestuje bolnim i obilnim menstruacijama u prvom ili drugom danu menstruacije. Zapitajte se: Da li obilna menstruacija ometa vaše planove? Da li zbog toga pomerate datum odmora ili poslovnog putovanja samo da se ne poklope sa kritičnim danima? Ako je tako, sasvim je moguće da imate miom - upozorava Larisa Nikolajevna.

Takođe je važno proveriti krvnu sliku i nivo hemoglobina. Čak i ako imate samo jedan dan ozbiljnog krvarenja tokom menstruacije, za pet do šest meseci videćete promene u krvi.

Nužna promena načina života

Uzrok mioma nije poznat. Zna se samo da reaguju na prekomernu količinu ženskih hormona - estrogena u odnosu na drugi hormon - progesteron. Pojavljuju se samo u reproduktivnom periodu, kada jajnici proizvode estrogene. U postmenopauzi više ih nema.

Foto: pixabay.com

- Očigledno uticaj ima i način života - stres, brzina i velika opterećenja. Kao da nas organizam upozorava. Dokaz ispravnosti ovog gledišta su slučajevi u kojima žene ni nakon uklanjanja mioma nisu promenile način života i bolest im se vratila. Miomi se često javljaju i nakon stresnih situacija: razvoda, gubitka drage osobe, otkaza na poslu. Tada obavezno treba ići ginekologu - savetuje ova ruska doktorka.

Glavni metod dijagnoze mioma je ultrazvuk. Ako ste došli kod lekara u početnoj fazi bolesti, čvor je mali i ne krvari, lekar će ponuditi da se miom samo posmatra, uz rađenje ultrazvuka na svakih šest meseci. Ali ako je čvor veći od pet centimetara, neophodna je hirurška intervencija.

- Mladoj ženi koja želi da ima bebu, ali je opterećena velikim čvorovima, lekari će pokušati da zadrže matericu. Posle određenog perioda nakon operacije, žena bi trebalo da zatrudni i da se porodi inače će čvorovi početi ponovo da rastu - objašnjava Nikolajevna.

PRIRODNI RUSKI RECEPTI

ČIČAK

Ova biljka delotvorna je kod upalnih procesa na ženskim organima i smatra se da može pomoći u umanjenju mioma. Kašiku isitnjenog suvog korena prelijte s pola litra ključale vode. Nakon toga ostavite da 24 sata odstoji u termosu. Procedite i pijte pola šolje četiri puta dnevno pre jela. Kura traje oko tri nedelje. Možete je ponoviti posle dve nedelje pauze.

Foto: pixabay.com

LIŠĆE KOPRIVE

Lišće koprive skupljajte ujutru tokom leta dok sunce izlazi. Kašiku svežeg ili suvog lišća prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji pola sata, pa procedite. Pijte po pola čaše tri puta dnevno dok ne osetite poboljšanje.

LANENO SEME

Sipajte pola litra vode i ubacite dve kašike lanenog semena. Na blagoj vatri kuvajte oko 20 minuta. Nakon toga, ostavite da odstoji 30 minuta, procedite i pijte pola čaše pre jela, tri puta dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srpskisoko

11.06.2018 15:08

Evo jos jedan recept kojim je moja supruga resila taj problem. Imala je 3 mioma, jedan veci dva manja ali joj je koleginica rekla da 40 dana posti strogi post, samo voce i povrce, medenu vodu ujutru i obloge na stomak od svezeg kupusa. Svako vece stavila je 4 lista potucena zivog kupusa preko stomaka koji je predhodno namazala maslinovim uljem da kupus ne pada. Preko toga je stavila decije pelene bombazne, naravno nosila je normalan donji ves, mislim gacice do pasa koje su drzale sve to. Tako je radila 40 dana cak je cesto puta drzala non stop samo bi na 24 sata menjala kupus. Neznam kako ali potpuna je ocistila matericu od mioma a nestale su i upale koje pre cesto imala. Pa ako nekom pomogne eto, hvala Bogu, da se ne mucite.